Eladja értékes üdülőit a Magyar Posta, hogy legyen pénz a bérekre

A balatonalmádi és debreceni ingatlanon kívül az összes üdülőjét értékesítheti a Magyar Posta szerte az országban. Ebből fedeznék a postások béremelését.
Vég Márton, 2019. július 6. szombat, 09:08
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Nem csak az Üllői úti 114-116. szám alatt található hat épületét értékesítené a Magyar Posta, hanem a debreceni és a balatonalmádi üdülőjén kívül az összes többi üdülőjét szerte az országban - értesült több szakszervezeti forrásból a Napi.hu. Ez mintegy 20 ingatlant jelenthet, egyelőre nehéz megbecsülni ezek összértékét, de a hallott becslések szerint akár elérheti a 10 milliárd forintos határt is.

Az üdülők többsége lerobbant állapotban van, de az elhelyezkedésük alapján nem lehet kizárni, hogy egy-két befektető lát majd fantáziát az megvásárlásukban. A Magyar Postának - egy 2016-os lista alapján - van ilyen ingatlana többek között Siófokon, Balatonfüreden, Balatonkenesén, Hajdúszoboszlón, Hévízen, Harkányban, Mátraházán és Zalakaroson is. Szakszervezeti forrásaink szerint az üdülővagyon értékesítése volt a fedezete a legutóbbi béremeléseknek.

"A végső megállapodás szerint a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre" - fogalmazott Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója márciusban. Az emelés forrását is megjelölte akkor: részben az erre elkülönített pénz, illetve forrás-átcsoportosítással oldják meg. Mindez ezek szerint utóbbi az ingatlanvagyon eladását jelentheti.

A magyar államnak nincs lehetősége anyagi segítségnyújtásra, mert az uniós szabályozás kizárja annak lehetőségét, hogy bérfejlesztésben bármilyen segítséget nyújtson, a Magyar Posta ugyanis versenypiaci szereplőnek számít, ezért a bérfejlesztéseket is a vállalatnak kell kigazdálkodnia. "Ezért van szükség az alacsony kihasználtságú, magas fenntartási költségű üdülők értékesítésére" - indokolta meg lapunknak az ingatlanok eladását az állami társaság.

Nem érte meg

Szakszervezeti forrásból úgy értesültünk, hogy a postás dolgozók már nem nagyon jártak ezekbe pihenni, mert ár-érték arányban nem érte meg nekik. Így meglehetősen rossz kihasználtsággal és ráfizetéssel üzemeltek.

"Az alapférőhelyek száma 52, pótágyakkal együtt 78. A tizennégy 2 ágyas szoba és a hat 4 ágyas apartman mindegyike fotelágyakkal pótágyazható. Az erkélyes szobák mindegyikéhez fürdőszoba és WC is tartozik. Minden szoba hűtőszekrénnyel és kábel TV-vel felszerelt" - szól a siófoki üdülő leírása. A siófoki ház a Kádár-rendszert idézi, de remek helyen, az aranyparton található, ahol 900 ezer és 1,2 millió forint közötti négyzetméterárakkal is találkozhatunk.

A siófoki ingatlan sorsára Harangozó Tamás (MSZP) képviselő írásban rá is kérdezett a Miniszterelnöki Kormányirodánál (MK). "Az üdülő értékesítéséhez szükséges dokumentáció összeállítása jelenleg folyamatban van. Az értékesítésről szóló döntést követően az ingatlan nyilvánosan meghirdetik" - válaszolta Fónagy János, az MK államtitkára.

Nemcsak a Magyar Posta árulja ki az üdülővagyonát: legutóbb az MVM ingatlanainak hirdetései jelentek meg a vagyonkezelő e-árveresi oldalán, ahogy azt a Napi.hu korábban megírta.

Irány Debrecen

Az Üllői úti ingatlannak - ahol a Posta Hotel is működött - már meg is lehet a vevője, ugyanis területének 59 százaléka az állami cég tulajdonában van, a fennmaradó részt pedig a nagyrészt Schmidt Mária és családja érdekeltségébe tartozó Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. birtokolja. A Posta két változatban (illetve méretben)1,6 vagy 1,2 milliárd forintért hirdeti az ingatlant. A legjobb és legmodernebb üdülője azért megmarad az állami vállalatnak Debrecenben, amely a város legszebb részén, a Nagyerdőben várja vendégeit.

A Magyar Posta elvileg még nyereséges - bár jelentős állami támogatást kap -, a 2018-ban a terveknél kedvezőbb, 497 millió forint adózás előtti eredményt ért el. A beszámolóból pedig kiderült, hogy az adózott eredmény is 497 millió forint, de egyre kevesebb a levél, ellenben folyamatosak az áremelésnek és a leépítések a társaságnál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.07.07 21:52

és miből fizetik majd a béreket, ha már felélték ezen ingatlaneladások bevételét?
igaz, ez az ország úgy él, mintha nem lenne holnap, a posta miért lenne kivétel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Archer58, 2019.07.07 09:37

Még mwgérjük, hogy a csomagokat kezdik el árverésen értékesíteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2019.07.07 06:51

Talán mégsem kellett volna bele lapátolni a pénzt a nemzeti náthába akarom mondani (nemzeti vágta) és még más hasonló baromságok, no meg orbán leveleit se ingyen kellett volna vinni. És hát jópár narancskatona kap fizetést is tőlük.
Viszont lopásban kezdenek a kormány közelébe érni, mert ha nagy levelet vagy kis csomagot kapok akkor arról már csak egy cetlit kézbesítenek hogy bemehetek érte a postahivatalba hiába van úgy feladva hogy a házhoz kézbesítés is ki van fizetve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OklevelesNaiv, 2019.07.06 21:44

Marhaság.
Egyszeri bevételből nem lehet folyamatos költséget fedezni.
Ez egy újabb mutyi, a vezetők szétosztják egymás mögött a k nagy zsét bónusznak, a dolgozók pedig maradnak a trutyiban nyakig.
A mostani postás álláshirdetésekben ugyanazok a fizuk szerepelnek, mint 3 éve, pedig az orrmányzati stat szerint 3 év alatt 34% béremelést kaptak.
Aha, persze. A főnökök kaptak 300-500% emelést és az rögtön felhúzza úgy az átlagot, h közben a dolgozóknak coki.
Na, ezek után ki hiszi el a béremelést?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html