Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Drasztikusan csökkent a lakások és családi házak értékesítési ideje 2013 óta, és az áralku mértéke is mérséklődött - derül ki az OC elemzéséből. A legkeresettebb panellakások két hónapos átlagos értékesítési ideje a válság előttinél is rövidebb, de a társasházi téglalakásoktól  is három hónap alatt meg lehet szabadulni, ami igen kedvező - állapítja meg Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.  A családi házak átlagosan közel fél év alatt kelnek el szemben a 2013-ban jellemző 8 hónappal.

Az újépítésű lakásokra kétszer olyan hosszú idő alatt találnak vevőt, mint a használt lakásokra, ám ez nem jelent problémát egy társasházi lakás jellemzően másfél éves építési periódusa alatt a kivitelezőnek.

Csökkent az áralku jellemző mértéke is. Míg 2013-ban átlagosan 13 százalékkal lehetett végül olcsóbban elvinni az adott ingatlant a kezdetben meghirdetett árnál, addig 2018-ban csupán a vételár 7,1 százalékát tudta megspórolni a vevő az eredetileg meghirdetett árhoz képest.

Az áralku értéke a családi házak esetében a legnagyobb, itt a kezdetben meghirdetett ár 10,2 százalékát faraghatja le a vevő - mondja Soóki-Tóth Gábor. A legkisebb árengedmény a panellakásoknál érhető el, itt átlagosan 4,3 százalékkal fizet kevesebbet az érdeklődő a tranzakció végén. Ugyanakkor az újépítésű lakások esetében a kivitelezési költségek folyamatos emelkedési miatt nem jellemző az alku. A használt ingatlanok esetében sem mindig lehet alkudni, mivel egy jó elhelyezkedésű és árú használt ingatlanért akár még licit helyzet is könnyen kialakulhat - hívja fel a figyelmet az elemzési vezető.

Fotó: Shutterstock