Mind Újpesten, mind pedig a XV. kerületben az 50-60 négyzetméteres, 8-12 milliós lakáskategória a legkeresettebb, lehet az panel- vagy téglalakás. Ezeket lehet most az átlagosnál könnyebben és gyorsabban eladni - mondta Balla Frigyes.

A stakember tapasztalatai szerint azonban jelenleg szinte az összes paneltípusra és méretre jelentős az igény. Míg korábban a kétszobás vagy egy plusz félszobás lakásokat keresték inkább, most ez eltolódott az egy plusz két félszobás, illetve két plusz egy félszobás lakások irányába, vagyis ugyanolyan alapterület mellett az egyre nagyobb szobaszám az ideális elosztás.

A lakásárak átlagosan tíz százalékkal emelkedtek az elmúlt egy év során. A panellakásoknál érezhetően nagyobb volt a drágulás mértéke, akár a 15 százalékot is elérte, így most a XV. és IV. kerületben 180 ezer forintos panel-négyzetméterárakkal számolhatnak a vevők az 53-55 négyzetméteres panelek kategóriájában. A kisebb, 35 négyzetméter körüli lakások négyzetméterára eléri a 200 ezer forintot is, 60 négyzetméter felett 160-170 ezer forint közötti az átlag.

Ennél épp csak egy hajszálnyival drágábbak most a téglalakások, a IV. kerületben 190 ezer forint, a XV. kerületben eléri a 200 ezer forintot az áltagár. Az újépítésű ingatlanoknál mindkét kerületben átlagosan 300 - 360 ezer forintos négyzetméterárakra lehet számítani.

A szakértő várakozásai szerint ebben az évben élénk marad kereslet, nő az aladások száma, az árak visszarendeződése nem várható, bár tény, hogy a következő hónapok a devizahiteles ügy rendeződése és a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) miatt tartogathatnak még meglepetéseket.