BUX
38240

Eladná panellakását? Itt a rossz hír

A válság nemcsak az ingatlan-adásvétel évről évre csökkenő darabszámában mutatkozik meg, hanem a lakástípusok iránti keresletben is.

Szepesi Anita, 2011. augusztus 19. péntek, 20:02

A 2009-es nagy ingatlanpiaci ár- és forgalomeséssel egyidejűleg 2010 első felében látható elmozdulás történt a vásárlók lakástípusok szerinti preferenciájában − állítja a Duna House felmérése. Bár a téglaépítésű lakásokat vásárolták mindig is a legnagyobb arányban, az érintett időszakban mégis látványosan csökkent arányuk a panellakások javára.

A fordulópont tavaly nyáron következett be, s az elmúlt egy év alatt nemhogy visszarendeződött volna az arány, de mára még tovább nőtt a korábbi különbség. Az ok feltehetően abban keresendő, hogy az ingatlanpiac alakulása és a gazdasági környezet ráébresztette a vásárlókat arra, hogy a vételi ár mellett az értékállóság és a valamikori eladás várható esélye is fontos szempont − állítják a DH elemzői.

Így a vevők közel fele inkább téglaépítésű ingatlant vesz, míg panelt csak a vásárlók 34 százaléka választ a korábbi közel 40 százalék helyett. A családi házat vevők aránya kisebb ütemben nőtt az elmúlt évben, bár ennél a típusnál markáns változásokról nem lehet beszámolni. A DH barométere szerint a téglalakásindex kisebb értékvesztést mutat, mint a panelindex.