Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eladó Palicson a Conen-villa, a helyiek között Tito villájaként ismert épület - adta hírül a vajdasági Szabad Magyar Szó. Az 1903-ban épült házat 800 000 euróért (290 millió forint) hirdette meg az eladó. A villát 1946 óta a község használta, az ötvenes évektől Tito nevét viselte. Számos író, művész szállt meg itt, és írta meg műveit a festői hangulatú kertben.

Az épület összesen 234 négyzetméter, szecessziós stílusban épült, Raichle Ferenc tervei alapján. Klasszikus ablakai vannak, 3,5 méter magas beltere van. Városi víz, háromfázisú áram és emésztőgödör van a területén, áll a hirdetésben. A telek területe 4233 négyzetméter.

Az épületet 2018-ban származtatták vissza Conen Vilmos (Wilhelm Conen) örököseinek. William Konen, zsidó származású, gazdag német iparos néhány gyárat és lakást birtokolt Szabadkán, háza volt Újvidéken és Belgrádban, s két villája Palicson. A legismertebb ingatlanját 1900-ban építette fel a palicsi erdőben, s ott született ifj. William Konen, aki megörökölte a villát.

A kommunista hatalom 1946-ban lefoglalta William Konen minden vagyonát, a megszállóval való állítólagos együttműködése miatt, holott antifasiszta volt és segített a Népfelszabadító Mozgalomnak. A Konen család palicsi villáját Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök után nevezték el, habár csak egyszer járt ott.