Szezonálisan kiigazított adatok alapján elég komolyan romlott az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése márciusban, az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is némi romlásról tanúskodnak. Márciusban a cégek 15 százaléka számolt be növekvő, 28 százaléka csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány februárban rendre 18 és 25, egy éve 8 és 52 százalék volt. A mélyépítők termelési pozíciója márciusban még javult is, miközben a magasépítőké romlott. A legkevésbé kedvező termelési helyzetről ebben a hónapban is a 20 főnél kevesebb alkalmazottal dolgozó cégek számoltak be.

A rendelésállományok összesített értékelése viszont mind a szezonálisan kiigazított, mind a nyers adatok szerint javult. A vállalkozások 15 százaléka magas, míg 39 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be, szemben a februári 12 és 38 százalékkal. A mélyépítéssel foglalkozó cégek helyzete e téren is lényegesen kedvezőbb, mint a magasépítőké. Egy éve a magas és az alacsony rendelésállományról beszámoló cégek aránya 5 illetve 65 százalék volt.

A foglalkoztatási kilátások a szezonálisan kiigazított adatok alapján márciusban romlottak februárhoz képest. A nyers adatok változatlan kilátásokra utalnak. A márciusi felmérés eredménye szerint a cégek 19 százaléka készült a létszám bővítésére, míg 17 százalékuk elbocsátásokat tervezett. Februárban ugyanez a két arány rendre 18 és 16 százalék, egy éve 14 illetve 24 százalék volt.

Ilyen árváltozásokra számíthat

Nem változtak a következő három hónapra vonatkozó áralakulási tervek. Áremelés a válaszadók 10 százaléka, árcsökkenésre 13 százalékuk számít. Egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 11 és 12 százalék, egy évvel ezelőtt 7 és 19 százalék volt.

A termelés bővítését továbbra is a kereslet hiánya akadályozza elsősorban, másodikként a vevők fizetési késedelmeit említették a  leggyakrabban, a bizonytalan gazdasági környezet pedig a harmadik a sorban.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése az építőipari termelők körében márciusban enyhén javult az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is a korábbinál némileg kedvezőbb kilátásokra utalnak. Márciusban a válaszadók 26 százaléka számított javulásra és 24 százalékuk romlásra. Februárban ugyanez a két arány rendre 22 és 24 százalék volt.