A termelési helyzet megítélése novemberben tovább javult a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers adatok viszont icipici romlásra utalnak az előző hónaphoz képest. Novemberben a növekvő termelésről beszámolók aránya 25, a csökkenésről tudósítók aránya pedig 23 százalék volt. Egy éve a válaszadók 10 százaléka növekedésről, 43 százalékuk csökkenésről tudósított.

A rendelésállományok értékelése - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - novemberben némileg romlott az előző hónaphoz képest. A hosszabb ideje tartó kedvező tendencia ebben a hónapban nem folytatódott. A nyers - azaz szezonálisan nem kiigazított - adatok is kedvezőtlen irányú változásra utalnak: novemberben a válaszadó cégek 14 százaléka magas, míg 39 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. Ugyanez a két arány októberben 21 és 40, egy éve 2 és 60 százalék volt. Az 50 fő feletti cégek megrendelései most jobban állnak, mint az 50 fő alattiaké. A mélyépítő vállalatok  helyzete változatlanul kedvezőbb, mint a magasépítőké.

Ezért nem bővítik a termelést

A foglalkoztatott létszám várható alakulására vonatkozó várakozások novemberben - a szezonálisan kiigazított adatok alapján - kedvezőbbé váltak az előző havihoz képest. A nyers adatok viszont némileg romló kilátásokra utalnak. A novemberi felmérés eredménye szerint a cégek 5 százaléka bővítésére, míg 26 százalékuk elbocsátásokra készül. Októberben ugyanez a két arány rendre 9 és 23, egy éve pedig 3 és 37 százalék volt.

Novemberben tovább erősödött a várható termelői árakat illető deflációs nyomás.  A következő három hónapban várható árcsökkenésről a cégek 17 százaléka számolt be, az áremelésre törekvők aránya mindössze 4 százalék volt. Egy hónapja ugyanez a két arány 15 és 7, egy éve pedig 23 és 4 százalék volt.

Változatlanul a kereslet hiánya a termelés bővítését korlátozó tényezők legfontosabbika, de csaknem ugyanilyen súlyú a bizonytalan gazdálkodási környezet és a késedelmes fizetés a piaci szereplők véleménye szerint - írja a GKI.