Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Garhartt Invest 2014. Zrt. irányítást szerezzen a Market Építő Zrt., a Market International Zrt. és a Market Épületszerviz Karbantartó Kft. (Market-csoport) felett - közölte a GVH.

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy a Garhartt Zrt. és a Market-csoport különböző piacokon tevékenykedik, így az összefonódás nem jár együtt horizontális hatással. A GVH további hatásokat sem azonosított, mert a Garhartt Zrt. az elmúlt két évben ténylegesen nem végzett ingatlanberuházási-ingatlanhasznosítási tevékenységet, valamint a Market-csoport piaci részesedése az építőipari kivitelezés magyarországi forgalmából nem érte el a 30 százalékos mértéket. Így a GVH engedélyezte a tranzakciót - írta közleményében a versenyhivatal.

A Napi.hu korábban beszámolt róla, információink szerint hatszoros EBITDA értéken, mintegy négymilliárd forintért vette meg Garancsi István milliárdos üzletember szeptemberben alapított cége, a Garharrt Invest 2014 Zrt. a Market Építő 51 százalékos részvénycsomagját a Wing Zrt.-től. Garancsi a következő hetekben tovább növelte részesedését és megvásárolt egy újabb részvénycsomagot a Market Építő kisebbségi tulajdonos-vezérigazgatójától, Scheer Sándortól (aki eddig 49 százalékos tulajdonos volt). A Garhartt Invest ezzel minősített többségbe (75 százalékos tulajdonrész) került a hazai építőipar egyik vezető vállalkozásában, amely többek közt az új Fradi-stadion és a józsefvárosi holokauszt emlékhely Sorsok Háza kivitelezője.

Garancsi István Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert, a Videoton fociklub többségi tulajdonosa, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke, és számos üzleti érdekeltsége van. A 13,7 milliárd forintra becsült vagyonával 2014-ben a Napi.hu gondozásában megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadványban a 48. helyre került