Éledezik a lakáspiac

Országosan 11 923 ingatlan adásvétel volt az előző hónapban, ezzel az erős július után a tavalyival megegyező augusztusi forgalmat becsül a Duna House (DH) a magyar ingatlanpiacon.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 1. kedd, 18:14
Fotó: Pixabay

A piac a szokásos nyári végi, enyhén csökkenő szezonalitást mutatja, amely szinte darabszámra megegyezik a tavalyi augusztusi adatokkal.

Éves szinten 85 ezerhez közelít a becsült tranzakciók száma, amely 2019-ben ilyenkor már átlépte a 100 ezres számot. Amennyiben a járvány második hulláma nyomán nem lesznek az ingatlanközvetítői munkát nehezítő társadalmi korlátozások, várhatóan tudja tartani a tavalyi szintet az ingatlanpiac, amellyel a DH által év elején jelzett 130-150 ezres tranzakciós becslési sáv alsó felét elérheti - idézi a DH közleményét az MTI.

A DH Pénzügyek adatai alapján az ingatlanpiac után a hazai jelzáloghitelpiac is visszazárt augusztusban. A pénzügyi közvetítő vállalat adatai alapján a nyolcadik hónapban 77 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel született, amely a tavalyi Magyar Nemzeti Bank (MNB) által publikált 68,6 milliárd forinthoz képest 11 százalékos emelkedést jelent.

Az előző, július hónap adatához képest a növekedés még jelentősebb, 16-22 százalék közötti a DH becslése alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK