A Csillagok háborúja filmsorozat rajongói pontosan tudják, melyik az a jármű a messzi-messzi galaxisban, réges-régen játszódó történetben, amelynek formáját kölcsönvették a Lucasfilm új szingapúri irodaépületének tervezői. A hernyótalpakon járó homokmászó erődítményből özönlöttek ki azok a kicsi, világító szemű, fekete köpenybe öltözött lények - minden bizonnyal használtcikk-kereskedők -, akik egy időre foglyul ejtik a filmeposz két robot hősét.

A 22,5 ezer négyzetméteres campusban egy Yoda-szökőkút is emlékeztet a gyermeklelkű felnőttek kedvenc scifijére, emellett egy százfős mozit is kialakítottak benne a legújabb technológiával felszerelt digitális animációs filmstúdió mellett. Az irodaházat George Lucas, az első Csillagok háborúja-filmek rendezője a Lucasfilm alapítója adta át - derült ki a CNBC tudósításából.

A cég nem adott meg adatokat arról, hogy mennyibe került az épület felépítése, csak annyit árultak el, hogy jelentős anyagi áldozatot hoztak, illetve, hogy Lucas maga is beszállt befektetőként a projektbe. A legnagyobb kiadást talán nem is az építkezésre fordítottak, hanem a számítógépes animátori munkát végző személyzet kiképzésébe.

Varázslatos fejlődés

A Lucasfilm első stúdiója 2005-ben nyílt meg Szingapúrban, ahol akkor még gyerekcipőben járt a filmkészítés új módja. A cég akkor két tucat embernek adott munkát, míg az új irodákba 360-an költözhettek be. Az elmúlt éveken a városállamban készültek egyebek mellett a Csillagok háborúja: A klónháborúk tévésorozat részei, jelenleg pedig a Transformers 4 és a Bosszúállók 2 egyes részletein dolgoznak.

A Lucasfilm nem az egyetlen nemzetközi médiavállalat, amely ki akarja használni az üzletbarát szingapúri gazdasági szabályozási környezetet, illetve a szerzői jogok védelmének garantálását. Az amerikai Electronic Arts, a brit Double Negative és a francia Ubisoft is megtelepedett az apró országban. A Deolitte tanácsadó cég adatai szerint a szingapúri videojáték- és animációfilm-készítő ipar, illetve az online- és mobilmédia-ágazat együtt évi 26 százalékkal növelte árbevételét 2006 és 2010 között.