A magyar ingatlanpiac halmozódó, lakással nem fedezett látens kereslete 100-150 ezer elmaradt tranzakció lehet, ennek kedvezőbb környezetben előbb-utóbb el kell érnie egy olyan szintet, amely elindítja a piacot - mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője az MTI-nek.

A jelzett tranzakcióhiány a következő kalkuláció eredménye: a válság előtt - már a túlfűtöttségtől mentes időszakban - a lakás adásvételek éves száma 150-180 ezer volt, ez 2009-től évi 80-90 ezerre csökkent. Ha a 2009 óta eltelt időre csak a különbség felével számolunk, akkor is 100-150 ezer a meg nem valósult tranzakció.

Az elmaradás okának leginkább a gazdasági bizonytalanságot tüntetik fel a szakértők, amely miatt a lakásra szoruló ember nem mer eladósodni, illetve a bankok sem aktívak a hitelezésben.

Kosztolánczy György, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette: a bérelt lakások lakbére akkor tekinthető piacinak, ha éves mértéke eléri a lakás árának öt százalékát. Miután a lakbérek jelenleg ez alattiak, az önerővel csökkentett lakáshitel törlesztő részlete viszont magasabb, így a potenciális vevő jobban jár, ha lakást bérel, a megtakarítását pedig - magas kamaton - betétben tartja. Vannak azonban olyan társadalmi rétegek, amelyek ha most el is halasztják a vásárlást, előbb-utóbb vevőként jelentkeznek - mondta az ügyvezető. Ebbe a körbe tartoznak a fiatalok, akik családot akarnak alapítani, illetve azok a családok, amelyek kinövik a lakást.

Ezzel szemben a kínálati oldalon megjelennek azok, akik vagy nem tudják a nagy lakásukat fenntartani, vagy éppen felesleges kiadásnak ítélik a magas rezsit, és kisebb lakásba költöznek. Az igények lejjebb adása egyébként általános, amit jól tükröz az a tény, hogy kereslet az 5-15 millió forint közti lakásokra van, az ennél sokkal drágább családi házakat viszont már alig-alig lehet eladni.

Jelen van az a tendencia is, hogy aki bérlakásban kezdi az életét, az később is szívesebben lakik ilyenben. Így elképzelhető, hogy hosszabb távon Magyarországon is nagyobb teret nyer a bérlakás a tulajdonnal szemben - jegyezte meg Valkó Dávid.

Kosztolánczy György szerint kínálat éppen lenne, hiszen a kétezres évek közepén főleg ír, spanyol és olasz magánemberek is vásároltak - befektetési céllal - lakást Budapesten. Ők mára nagyrészt túladtak a lakásaikon. Ami nem kelt el, azt túl drágán kínálják. A helyükbe egyre inkább az orosz és kínai befektetők lépnek - jegyezte meg.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint tavaly két százalékkal csökkentek a lakásárak Magyarországon. A forgalom tekintetében az ország kettészakadt: a Dunántúlon csak három megyében csökkent a fogalom, míg a Dunától keletre csak három megyében nőtt - idézte cége legutóbbi elemzését Valkó Dávid.

A megyeszékhelyek közül Győr, valamint a Mercedes beruházása miatt ipari központtá lett Kecskemét környékén nőtt leginkább a forgalom. Aktív a piac az egyetemi városokban, valamint az ország nyugati peremén is, ahonnan át lehet járni - akár naponta is - Ausztriába dolgozni. Optimista előrejelzés szerint idén megáll az áresés, és az elhalasztott kereslet egy részéből is tranzakció válhat - tette hozzá a vezető elemző.

Az új piaci szereplő, az OTP Ingatlanpont jelenleg közel kétezer lakást kínál, de a szám folyamatosan emelkedik.

QP | Quality Placement