Az FHB Index 2010-es első és második negyedévi adatai alapján megállt a hazai lakásárak esése. A válságot követő sokk nagy része 2009 harmadik negyedévében realizálódott, ezért 2010 első félévében az előző év azonos időszakához képest  átlagosan 8,5 százalékos (reálértékben 13,6 százalékos) árcsökkenést mértek, míg 2009 negyedik negyedévéhez képest - a 2005 elején megfigyelt szinten - stagnálnak a lakásárak.

Az áresés mértéke elmarad a várakozásoktól, így az egész évre prognosztizált 9,3 százalékos árcsökkenést 7 százalékra módostotta az FHB.

Úgy vélik, az árcsökkenés megállása jelezheti a lakáspiaci dekonjunktúra alját, de a teljes piacon végbemenő fordulat még mindig bizonytalan. A kilakoltatási tilalom, illetve a kereslet visszaesése miatt a kínálat merevebb, a lefelé irányuló árnyomás korlátozottan realizálódhat. Ha a helyzet stabilizálódik is, az összeszűkült piac elhúzódó áralkalmazkodást sejtet  - hangsúlyozta Harmati.

A tranzakciók száma, a lakáspiaci forgalom az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjére esett vissza, a 2008-as 151 ezer lakáseladás 2009-re 91 ezerre olvadt. A forgalom és az árak alakulása azonban nagyon nagy területi szórást mutat. 

Az online ingatlanos portálokon mért kattintások egyértelműen az érdeklődés újraéledését mutatják, vagyis a  keresleti oldal megérezte, hogy eljött a ideje az ingatlanbefeketéseknek  - mondta Harmati, igaz, hogy ez a tranzakciók növekedésében még nem jelenik meg - tette hozzá.