Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ujotthon.hu legfrissebb felmérése szerint Budapesten a legtöbb új lakás továbbra is a XI. (8600 db) és a XIII. kerületben (8360 db) épül.  A legtöbb eladásra szánt lakás is a XI. és XIII. kerületben van: összesen 9,2 ezer, ami az eladásra váró új építésű állomány 60,1 százalék.

A szabad lakások 47,4 százalékát, összesen 7230 lakást hirdetnek aktívan a beruházók online piactereken. A többi lakás még tervezés alatt áll, még nincs meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek. Tavaly márciushoz képest az újlakás kínálat 28 százalékkal nőtt Budapesten, míg az eladatlan lakások aránya 10 százalékkal csökkent.

A 2018. márciusában még elérhető legolcsóbban (360 ezer forint négyzetméterenként) és legdrágábban (2,5 millió forint négyzetméterenként) kínált újépítésű  ingatlanok fajlagos ára közötti közel hatszoros volt a különbség. A budapesti újépítésű lakások átlagos négyzetméterára 793 ezer forint, 17 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti 677 ezer forint. A négyzetméterenként 400 ezer forint alatti lakások száma a felmérés szerint mindössze 15 darab. Nem sokkal nagyobb a kínálat a négyzetméterenként fél millió forint alatti fővárosi új építésű lakásokból sem, ezek a teljes kínálat mindössze 3,8 százalékát teszik ki. Az olcsó lakások szinte kivétel nélkül a külső pesti kerületekben épülnek.

A fővárosi újépítésű lakások 85 százalékát négyzetméterenként ötszázezer és egymillió forint között kínálják a beruházók. A belső pesti és a budai kerületekben a kínálat nagyobb részének négyzetméterára meghaladja a 750 ezer forintot, a külső pesti kerületekben 500-750 ezer forint közé esik.

Az ujotthon.hu felmérése alapján Budapesten mintegy 548 lakás négyzetméterára meghaladja  az egymillió forintot. Az I. és V. kerületben szinte csak e felett kapható új lakás, de a II. kerületre, Pesthidegkút-Máriaremete városrész kivételével szintén ez az árszint a jellemző, ahogyan a XII. kerület Alkotás úttól távolabb eső beruházásoknál, valamint a pesti oldalon, a VI. kerület belső részén is.

A legnagyobb lakásszámú budapesti projektek közül kiemelkedik a Property Market 2,5-3 ezer lakásos BudaPartja a XI. kerületi Kopaszi gáton, a Cordia  beruházásban megvalósuló Sasad Resort 950 lakása, valamint a Biggeorge Property Sasad Liget és a Budai Bolero lakóparkja 900-900 lakással. A három legnagyobb beruházóhoz (Cordia, Biggeorge Property, Metrodom) köthető az épülő és tervezett lakások 25 százaléka, összesen közel 7600 lakás.

Milyen az élet Budapesten kívül?

A vidéki megyei jogú városokban közel háromszáz projektet építenek vagy terveznek, melyek keretén belül közel 9000 lakás építése várható a következő egy-két évben. Győrben majdnem 1500, Debrecenben 1240 lakás építése várható. Szegeden a megközelítőleg ezer lakás építése a közel 500 lakásosra tervezett Cédrus liget lakóparknak köszönhető. Az egy évvel korábbi felméréshez képest 33 százalékkal kínálnak több lakást a vidéki beruházók, miközben a szabad lakások aránya csak úgy, mint Budapesten, csökkent és jelenleg 51,3.

A vidéki városokban az új lakások átlagos négyzetméterára 414 ezer forint, ez éves szinten 7 százalékos drágulás. A legdrágább városok Sopron (481 ezer forint négyzetméterenként), illetve Székesfehérvár és Kecskemét (460 ezer forint négyzetméterenként).

Jelentős a különbség a városok között, amíg a kevésbé frekventált városokban 400 ezer forint feletti kínált lakásárak elvétve fordulnak elő, addig Kecskemét új lakás portfoliójának szinte egésze, Sopron Székesfehérvár és Győr nagy része meghaladja a 400 ezer forintot.

(A kormánynak sürgősen szint kellene vallania)