Május végéig nyilatkozhatnak a Nemzeti Eszközkezelő NET Zrt. ügyfelei arról, hogy élni kívánnak-e az idén felkínált rendkívül kedvezményes visszavásárlási lehetőségekkel, ezt követően akár őszre döntés születhet az eszközkezelő jövőjéről - mondta Fónagy János, nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár a napilapnak.

Azok nyilatkozatait várja, akik a 2011-ben indult kezdeményezés keretében beléptek a programba és most kedvezményesen, részletben vagy egy összegben visszavásárolnák ingatlanjukat, amelyekben jelenleg bérlőként lakhatnak. Eddig 19 901 válasz érkezett a mintegy 32 500 megkeresett ügyféltől. Közülük 3779 az egyösszegű megvásárlást, 14 106 a részletfizetést választotta és 2016 nyilatkozott arról, hogy a továbbiakban is bérlő maradna, tehát az ügyfelek kilencven százaléka hajlandó visszavásárolni korábbi otthonát.

Fónagy szerint Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszter várhatóan a közeljövőben tesz javaslatot a kormánynak arra, hogy a cél teljesülését követően mi legyen a NET Zrt.-vel.

Az a kis csoport, amelyik nem akar élni a visszavételi lehetőséggel, továbbra is bérlő maradhat ingatlanában. Jelenleg átlag havi 11 600 forint a ügyfelek által fizetett bérleti díj, ez a jelenlegi szabályozás szerint nyáron azoknál emelkedhet meg, akik most semmilyen nyilatkozatot, illetve visszajelzést nem küldenek a NET-nek. Erre az ügyfeleknek a tájékoztató levelek kézhezvételétől számítva 60 napjuk van.

Külön megállapodás született az összes olyan önkormányzattal, ahol működik az eszközkezelő, hogy az ügyfeleket helyben lássák el az összes szükséges információval, így minden érintettnek van hova segítségért fordulnia - számolt be az államtitkár.

Még februárban jelentették be, hogy a NET Zrt. március 31-ig bezárólag minden érintettnek megküldi azt a tájékoztató levelet, amely személyre szólóan tartalmazza az adott ingatlanra vonatkozó kedvezményes visszavásárlás feltételeit.

A Nemzeti Eszközkezelőt a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi akcióterv keretében hozta létre a második Orbán-kormány 2011-ben. A programban az állam megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és biztosítja számukra évek óta a bérlés lehetőségét.