Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Balatonnál főként az olcsó, önálló, 10-20 millió forint közötti nyaralókat keresik, a nappali plusz két hálószobás lakásokat a part mentén 20-40 millió forintért, valamint a belvárosi ingatlanokat 14 millió forintig. Jelentős az igény a 6-9 millió forintért megvásárolható építési telkek iránt is.

Elsősorban Siófok-Zamárdi, Balatonfüred és Keszthely-Hévíz környéke a legkeresettebb, a befektetők aránya mintegy 35 százalék, viszont megjelentek új szereplőként a nyugat-európai vásárlók. Utóbbiak a békésebb hangulat és a politika miatt választják most a Balatont, és habár tömegesnek nem nevezhető a jelenlétük az ingatlanpiacon, azért 10-15 hazai érdeklődőre jut egy-egy külföldi vevő is - olvasható az elemzésben.

Megugrottak az árak

A kereslettel együtt az árak is lendületesen emelkednek. A kis belvárosi lakások - akár tégla, akár panel - árai 10-15 százalékkal nőttek egy év alatt, míg a part menti társasházi lakások négyzetméterára a tavalyi év elején jellemző 400-420 ezer forintos szintről 480-500 ezer forintra kúszott fel. És ezek még nem is közvetlen vízparti ingatlanok, amelyeknél az árak elérik a négyzetméterenkénti 600-750 ezer forintos szintet is.

A szakértő kiemeli, hogy ezek az átlagárak, de sokat számít az ingatlanok felszereltsége, műszaki háttere, és persze leginkább az elhelyezkedésük. A panorámás és panoráma nélküli ingatlanok közötti árkülönbség mintegy 200 ezer forint négyzetméterenként, ami egy 50 négyzetméter körül ingatlannál már 10 millió forintos árkülönbséget is jelenthet.

Mi kell a Velencei-tónál?

A Velencei-tónál egyensúlyba került a kereslet és a kínálat a kínálati túlsúly hosszú időszaka után. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben mintegy 10-20 százalékkal emelkedtek az árak. Leginkább a 10 millió forintnál olcsóbb lakásokat és apartmanokat, valamint a 10-20 millió forint közötti családi házakat keresik. Ez az ár átlagosan 150-160 ezer forintos négyzetméterárakat jelent.

Befektetők egyelőre nincsenek, pedig jelentős az igény a bérelhető ingatlanok iránt, melyet most nem is tudnak kielégíteni. Így aki most befektetési célzattal vásárolna ingatlant a Velecei-tónál, az gond nélkül bérbe is tudná adni - véli a szakértő.

A saját célra vásárlók elsősorban a vízparthoz közeli nyaralók, és a 7-es úttól néhány utcányira lévő csendes lakóövezetben lévő házak iránt érdeklődnek.

Megindult a budapestiek kitelepülése a Velencei-tóhoz

Új típusú igényt teremtenek a fővárosból kiköltözők, aminek oka a szakértő szerint a budapesti ingatlanok árának rendkívüli emelkedése, valamint az ottani kínálat szűkülése lehet.

Közrejátszhat az érdeklődés fokozódásában a Velencei-tó kedvező infrastrukturális helyzete, a modern zónázó vonattal már 40 perc alatt elérhető a 4-es metró, valamint autóval az M7-esen 20-25 perc alatt megközelíthető a városhatár - magyarázta a Balla Ingatlanirodák agárdi szakembere.

Az elemzés szerint a Balatonon idén változatlanul kitart a lelkesedés, az erős kereslet, s habár augusztusban kicsit vissza szokott esni a forgalom a nyaralások miatt, az ősz eleje még jó lehet az itteni ingatlanpiacon, ha az idő is kedvező. A nyár vége jelentős fellendülést hozhat a Velencei-tónál is.