Elkeserítő helyzet: hiába kapnak több időt, akkor sem fizetnek időben

Még mindig az építőiparban fordul elő a leggyakrabban, hogy a vevők késve egyenlítik ki a számlájukat - mondta a szombati Magyar Nemzetben Vanek Balázs, az Atradius hitelbiztosító országigazgatója az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 24. szombat, 08:46
Fotó: Napi.hu

A legutóbbi felmérésük során megkérdezett 300 vállalat többsége, 77 százaléka, szerint az építőipari ügyfelek leginkább a likviditási problémáik miatt tudtak csak később fizetni, pedig a számukra megszabott számlafizetési határidők két héttel meghaladták az országos átlagot, ami 31 nap.

A szállítók eleve több időt adnak a számlák kifizetésére építőipari vevőiknek, mint más iparági partnereiknek, és ennek ellenére sem jutnak időben a pénzükhöz - fogalmazott a szakember.

Az építőipar árbevételének 2018-as növekedését 10 százalékra becsülik, de a profitráta, vagyis a jövedelmezőség idén csökken majd a dráguló munkaerő és a nyersanyagárak emelkedése következtében - írja a lap. A tőkehiányos építési szektorban ez a csődök 5-10 százalékos növekedéséhez vezethet idén - mondta Vanek Balázs.

Képünk forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK