Elkezdik a római-parti gátépítést

Még idén elindulhat a csillaghegyi öblözet védművének kiépítése; a beruházás pályázatát ősszel írhatják ki - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfőn az MTI-vel.
Domokos Erika, 2017. június 26. hétfő, 20:59
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint már júliusban benyújtják a vízjogi, környezethatósági tanulmányt, és szeptemberre rendelkezésre állhat a végső engedélyes tervdokumentáció. A kivitelezési tender ezt követően indulhat, és az első kapavágást még akár idén, legkésőbb 2018 első negyedévében elvégzik. A projekt végső befejezése másfél-két évet vehet igénybe.

A főváros a Főkertet bízta meg a végleges tájépítészeti koncepció elkészítésével, így a rendkívül leromlott és elhanyagolt állapotú part teljesen megújulhat - írták a közleményben.

Az építkezés során 480 fát vágnak ki, amelyek közül 60 már egyébként is rossz állapotban van, 80-at pedig átültetnek.
A kivágandó fákat a helyszínen, a part közelében fogják pótolni - tették hozzá.

Az építkezés alatt megerősítik a pünkösdfürdői gátrendszert, hogy csökkentsék a szivárgásokat, és az érintett patakok töltését megmagasítják, az alépítményeket megerősítik.

A Római-parton a gátrendszer vasbeton szerkezete a föld alá kerül majd, a felszínen csak egy mintegy félméteres térdfal fog látszódni, erre helyezik rá a fémszerkezetű mobil falrendszert, ami árvízkor megvédi a partot. A gát mögött egy 4-6 méter széles sétányt alakítanak ki, parkokkal, fákkal, játszóterekkel és csatornát is építenek - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK