Ellentmondásos hírek jöttek az egyik legfertőzöttebb ágazatból

A harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, ami még mindig magasnak számít az ágazat nagyságrendjéhez képest, de az előző évek azonos időszakaihoz viszonyítva már kicsit szebb a kép - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató közleményéből.
Napi.hu, 2016. október 25. kedd, 09:16
Fotó: Napi.hu

Bár már hellyel-közzel érkeznek pozitív hírek is a szektorban, az építőipari cégek 2,7 százalékát törölték egyetlen negyedév alatt, ami még távolról sem nevezhető túl megnyugtatónak - mondja Pertics Richárd az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Hiába az ingatlanpiac felfutása, a kieső központi beruházásokat még mindig nem sikerült ellensúlyozni az építőipari versenyszektornak. A szektor termelés volumene még mindig esik, de már egyértelműen és stabilan elszakadt egymástól a két építményfőcsoport.

Az épületek építése építményfőcsoport termelése stabilan hozza a pozitív számokat, míg az egyéb építmények építése folyamatosan esik a központi beruházások visszaesésének köszönhetően. A piaci beruházások szerepének növekedése pozitív jelenség a szektor hosszú távú életképességét illetően, de összességében a szektor még mindig instabil, és az egyik legfertőzöttebb ágazat az országban - mondja az Opten szakértője.

Idén a harmadik negyedévben 1341 építőipari céget töröltek, és 706 új vállalkozás lépett piacra. A cégtörlések ezzel 24 százalékot estek vissza az előző negyedévhez képest, és 3 százalékot az előző év azonos időszakához képest. A cégalapítási szám szintén 24 százalékos visszaesést mutat az előző negyedévhez viszonyítva, de 9,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Igazi meglepetést sem a cégtörlések, sem a cégalapítások nem hoztak a szektorban, jó hír viszont, hogy az induló felszámolások száma tovább csökkent, ami azt jelzi, hogy az ágazat ténylegesen is a tisztulás jeleit mutatja - mondja az Opten igazgatója.

A harmadik negyedévben csak 254 építőipari vállalkozás ellen indult felszámolás eljárás, ami sokéves mélypontot jelent, de talán még fontosabb, hogy a mostani felszámolási szám a 4 évvel ezelőtti rekordszintű értéknek már csak az ötöde.

Az Opten - Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) harmadik negyedéves értéke az építőiparban átlagosan 15-16 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve az építőiparban az Opten - CFI Békés, Veszprém és Tolna megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megye produkálta.

HOZZÁSZÓLÁSOK