Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett kimutatása szerint az előző negyedévhez képest mindkét térségben 0,8 százalékkal nőttek a lakóingatlan árak a tavalyi negyedik negyedévben.

A legnagyobb éves árnövekedést, 11 százalékot a Cseh Köztársaságban regisztrálták a negyedik negyedévben. Második Magyarország, 9,7 százalékos, harmadik Litvánia pedig 9,5 százalékos drágulással. A legkisebb növekedést, 0,1 százalékost Olaszországban mérték - írja az MTI.

Az előző negyedévihez képest Máltán nőttek a legnagyobb mértékben a lakóingatlan árak, 6 százalékkal. A Cseh Köztársaságban 4,7 százalék, Hollandiában 3,2 százalék, Cipruson 3,1 százalék volt a negyedéves árnövekedést 2016 utolsó negyedévében. Magyarországon 1,5 százalék volt a negyedéves árnövekedés. A legnagyobb mértékű negyedéves csökkenést Dániában regisztrálták, 1,5 százalékost, illetve Horvátországban 0,6 százalékosat és Belgiumban 0,4 százalékost.

A negyedik negyedévi 9,7 százalékot megelőzően a harmadik negyedévben 10 százalékkal, a másodikban 9,7 százalékkal, az első negyedévben 13,1 százalékkal nőttek Magyarországon a lakóingatlan árak éves bázison az Eurostat adatai szerint. A negyedéves árnövekedés a negyedik negyedévben 1,5 százalék, a harmadikban 3,2 százalék, a másodikban 1,0 százalék, az elsőben 3,5 százalék volt 2016-ban.

Az ingatlan.com szakértője a jelentést kommentálva közölte, adataik szerint továbbra is nagyok a területi különbségek: a fővárosban és a nagy vidéki városokban két számjegyű volt a drágulás 2016-ban, de községekben például csökkentek az árak.

Kép: Napi.hu