Előbb-utóbb mindenkit megbüntetnek emiatt

Minden építési engedélyköteles építkezésnél - így akár egy garázs építésénél, vagy egy engedélyköteles felújításnál is - kötelező a 2013. október 1-jétől bevezetett elektronikus építési napló (e-napló) alkalmazása, a szabályos vezetés azonban annyi plusz teherrel jár, illetve a kisebb beruházásokat annyira nem képes kezelni a rendszer, hogy a nehézségek miatt a saját célú beruházásokról sokan inkább lemondanak. A naplóvezetés átadása pedig nem csak költséges, de veszélyes vállalkozás is.
Szepesi Anita, 2015. február 26. csütörtök, 17:30
Fotó: Napi.hu

Az építőipar 90 százalékát jelentő mikrovállalkozások jelentős részének csaknem megoldhatatlan kihívás az e-napló vezetése. E kör harmada 60 év fölötti, számítógépes ismeret nélküli szakember, de a fiatalabb generációhoz tartozó, számítástechnikai eszközök nélkül dolgozó, egy-egy részfolyamat elvégzésére specializálódó brigádoknak is nehézséget jelent a művelet. A problémát felismerve új iparág alakult ki, a naplóvezetésre  szakosodó vállalkozások költségeit viszont már nem tudják kitermelni az elmúlt évek alatt teljesen elszegényedett, máról-holnapra élő cégek - hangzott el az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kibővített elnökségi ülésén.

Ha a naplóvezetés ellenőrzésénél hibát találnak az ellenőrök, először csak figyelmeztetnek, a következő alkalom viszont már bírsággal jár - hívta fel a figyelmet az ülésen az építésfelügyelet múlt évi tapasztalatait összegző Vargáné Fekete Mónika, a Miniszterelnökség referense. A tavalyi ellenőrzés eredményeiről szólva elmondta, az e-napló vezetésének hiányosságai miatt az ellenőrök 6874 esetben figyelmeztették a szabálysértőket. Ugyanakkor hozzátette, észlelték, hogy sokan élnek a naplóvezetés átadásával, s megjelent  az elektronikus naplóvezetésre  szakosodott vállalkozói réteg, aminek nem kifejezetten örülnek, s veszélyesnek is tartják a naplóvezetés átadását, mivel visszaélésekre ad lehetőséget.

Az elnökségi ülés felszólalói nem vitatták az e-napló alkalmazását, de racionalizálnák, értékhatárhoz kötve, péládul az 50 millió forintnál nagyobb beruházásoknál tennék kötelezővé azt, különben előbb-utóbb mindenkit megbírságolnak majd - hangsúlyozták.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK