A most üzembehelyezett egység 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokával az ország legnagyobb építőelem-előregyártó üzeme. A beruházással a Viastein Kft. 220 új munkahelyet teremt a térségben - közölte a cég.

A Viastein 2017 második felében kezdte meg a termelést biharkeresztesi térkőgyárában. A fejlesztések második ütemében térkő-nemesítő üzemet adtak át 2018-ban, most pedig lezárult a gyárkomplexum harmadik fejlesztési fázisa, melynek eredményeként a vállalat elindította a termelést betonelem előregyártó üzemében.

A zöldmezős beruházás a Nemzeti Befektetési Ügynökség "pályázatán" kapott támogatással valósult meg. (A támogatás összegét a cég nem közölte, mint ahogy az állami ügynökség sem, a betonelemgyár költségét 9 milliárd forintra tervezték 2018-ban - a szerk.) A 14 hektáros területen megépült üzem évente 60 ezer négyzetméternyi betoncsarnok alapanyag előállítását teszi lehetővé.

A Bayer Construct Zrt. árbevétele a nyilvános cégadatok szerint tavaly 39 milliárd forintra nőtt a 2019-es 37 milliárd forintot követően, adózott nyeresége pedig 4,3 milliárd forintról 5 milliárd forintra nőtt.

Az állami építkezésekben is részt vevő Bayert a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kedvezményes hitelei (39 milliárd forintnyi) is segítik a növekedésben - írta meg a Direkt36. A biharkeresztesi építőelem gyár 15 milliárdos kedvezményes hitelt kapott.