Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy a dán ingatlanpiacon ellenőrizhetetlenné válnak a folyamatok a negatív kamatok következtében - írta fel a figyelmet Tore Stramer az ország egyik legnagyobb jelzáloghitelező bankja, a Nykredit elemzője a Bloomberg tudósítása szerint.

Ez különösen igaz a nagyobb városokra és környékükre, ahol a lakásokat hitelre vásárlók teljesen elvakulttá váltak. Szerinte a dán vásárlók egyáltalán nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy a kamatok valaha is emelkedhetnek. Ez jelentősen növeli annak esélyét, hogy komoly áresést indíthat el, ha a jegybank a jövőben kamatemelésre kényszerül.

Miért fontos a dán példa?

A dán példa azért fontos, mert ennek az országnak vannak jelenleg a leghosszabb távú tapasztalatai arról, hogyan működik az ország negatív kamatok mellett, s ez milyen torzulásokat okozhat a gazdaságban és az eszközárakban. Dániában ugyanis már közel négy éve a negatív tartományban vannak a kamatok. Thomas F. Borgen, a legnagyobb dán hitelintézet, a Danske Bank A/S igazgatójának elmondása szerint ők úgy számolnak, hogy a negatív kamatok legalább 2018-ig fennmaradhatnak az országban.

A dán jegybank a negatív kamatokat elsősorban azért vezette be, hogy meg tudja akadályozni a korona nem kívánt felértékelődését az euróval szemben. A múlt év jelentős részében az irányadó jegybanki alapkamat mínusz 0,75 százalék volt, ezen emelt 10 bázispontot januárban a jegybank, hogy a monetáris politikát közelítse a normálishoz.

A közeli kamatemelés esélyét jelentősen csökkentette a Brexit, mivel az ezzel járó zavarok megelőzése érdekében a központi bank várhatóan a korábban vártnál tovább tartja fenn a laza monetáris kondíciókat.

Emlékezni kellene a múltra!

A Bloomberg szerint a dánok most már negatív kamatok mellett juthatnak rövidlejáratú jelzáloghitelhez, s összességében olcsóbban tudnak hitelt felvenni 30 évre, mint az Egyesült Államok kormánya.

A lakásárak ennek következtében jelenleg 5 százalékkal járnak a 2006-os csúcsuk felett. Akkor az ingatlanpiaci lufi kipukkadt, s 2009-ig, 3 év alatt 30 százalékkal estek a lakásárak az országban. Stromer szerint érdemes lenne a vásárlóknak emlékezniük arra, hogy a lakásárak esésének is megvan a lehetősége, még akkor is, ha jelenleg nem látszanak még a klasszikus értelemben vett buborék jelei a piacon.