BUX
39596

Elszállhatnak az árak a menekültek miatt

A német nagyvárosokban, például Berlinben és Hamburgban alaposan elszállhatnak az ingatlanárak a következő 15 évben, menekültek növekvő mértékű beáramlása ugyanis alaposan megnöveli a lakóingatlanok iránti keresletet - vélik a német Postbank elemzői.

Napi.hu, 2016. március 16. szerda, 17:31

A Postbank elemzőinek tanulmánya szerint jelentős áremelkedés várható a legnagyobb német városokban, a beáramló menekültek által megnövelt lakáskereslet miatt. A német bank szakértői 36 német nagyváros várható ingatlanár alakulását vizsgálták meg, azzal a feltételezéssel élve, hogy 2030-ig összesen egymillió menekült kap a letelepedésre engedélyt Németországban.

Az analízis szerint a népességszám egy százalékos emelkedése a városi lakásárakat 3,5, míg a családi házak árait 1,9 százalékkal emeli meg. Németország keleti része profitálhat a menekültek beáramlásából, azonban az olyan nagyvárosokban, mint Hamgurg, vagy Berlin, komoly kihívásokat okozhat a növekvő lakáskereslet.

A tanulmány szerint fontos tény, hogy a német statisztikai hivatal, a Destatis adatai szerint a német lakosság létszáma csökkenni fog, még a bevándorlás nagyságára adott legmagasabb becslések mellett is - emeli ki a CNBC.com.

Németország lakossága, amely 2013-ban 80,8 millió fő volt, a becslések szerint a bevándorlás mértékétől függően a következő 5-7 év során emelkedhet, azonban az alacsony születésszám és az elöregedő népesség miatt utána ismét csökkenésnek indul.

A Postbank szerint a jövőben az országban emelkedni fog a városi lakosság aránya, részben a menekültek letelepítése miatt is. Berlinben becsléseik szerint a lakosság létszáma 4,7 százalékkal emelkedhet, eközben az ingatlanárak várhatóan 14,5 százalékkal nőnek 2030-ig. A menekültek betelepítésének hatása nélkül az áremelkedés mértéke csak 8,5 százalékos lenne.

A második legnagyobb növekedést a lakosságszámban, arányaiban Potsdamban lehet majd tapasztalni, itt ez 4,4-4,5 százalékkal emelkedhet. A tanulmány szerint önmagában a menekültek letelepítése nem löki majd felfelé az ingatlanárakat, azonban dominóhatást indíthat el. A kereslet elsősorban az államilag támogatott lakások iránt emelkedik majd, azonban ez a magasabb kategóriájú lakások költségeit és árát is emeli.