Eltűnnek a megrendelések az építőiparból

Szeptemberében az építőipari termelés volumene 13,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés a két építményfőcsoportban eltérően alakult: az épületek építése 3,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 25,3 százalékkal visszaesett - közölte a KSH.
Napi.hu, 2016. november 15. kedd, 08:58
Fotó: Napi.hu

Az előző hónaphoz képest a két építményfőcsoport termelésének volumene ellentétesen alakult: az épületeké 3,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 25,3 százalékkal visszaesett. Az épületek építésének növekedése továbbra is nagyrészt ipari épületek, kisebb részben szállók, oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye.

Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. Szeptemberben is a legnagyobb mértékben az út- és vasútépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Szeptemberben az előző hónaphoz képest az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 5,6 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 39 százalékkal csökkent, míg a speciális szaképítésé 0,8 százalékkal emelkedett.

A fogyatkozás folytatódik

A megkötött új szerződések volumene 26,5 százalékkal kisebb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 25,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 27,2 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene szeptember végén 20,2 százalékkal meghaladta az előző évi, alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 23,5, az egyéb építményeké 18,1 százalékkal magasabb volt.

Az első kilenc hónapban év/év alapon az építőipari termelés volumene 20,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

A harmadik negyedévben az épületek építése ágazatban 4,5, az egyéb építmények építése ágazatban 1,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 2,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,2 és 3,7 százalék között szóródott.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,6 százalékkal magasabbak voltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.11.15 21:45

Én arra vagyok kíváncsi hogy mikor kezd el dőlni a dominó a sok új építésű beruházáson. Hány szerencsétlen lesz akinek se pénz se kecó ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html