Eltűnnek az új szerződések az útépítésből

Októberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 15,8 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésének termelése 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 35,2 százalékkal nőtt - közölte a KSH.
Napi.hu, 2014. december 15. hétfő, 09:00
Fotó: Napi.hu

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva az októberi termelés volumene 3,9 százalékkal magasabb volt a szeptemberinél. Az év első tíz hónapjában a termelés 17,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten.

Októberben a két építményfőcsoport változatlan áron számolt termelése eltérően alakult: az épületeké 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építményeké 35,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése ágazat termelése 3,4 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 4,4 százalékkal emelkedett 2014. szeptemberhez viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) októberben 7,8 százalékkal elmaradt a 2013. azonos időszakitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 42,3, míg az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazaté 7,3 százalékkal nőtt tavaly októberhez képest.

A 2014 októberében kötött új szerződések volumene 26,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,1 százalékkal maradt el a 2013. októberitől.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások 2014. október végi szerződésállományának volumene még mindig 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 16,8 százalékkal magasabb volt, mint 2013. október végén.

HOZZÁSZÓLÁSOK