Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Júniusban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,5 százalékkal bővült.

Év/év alapon a két építményfőcsoport termelésének volumene ellentétesen alakult: az épületeké 7,4 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 36,8 százalékkal visszaesett. Az épületek építésének növekedése nagyrészt ipari épületek, kisebb részben oktatási épületek, illetve sportlétesítmények építésének az eredménye. Az egyéb építmények építésének visszaesését elsősorban az uniós forrásból végzett munkák 2015. végi befejeződése okozta. A legnagyobb mértékben júniusban is az út- és vasút-, illetve közműépítő vállalkozások termelése maradt el az előző év azonos időszakitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 14,7 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 44,5, a speciális szaképítésé 8,8 százalékkal csökkent.

A megkötött új szerződések volumene 13,3 százalékkal nagyobb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 22,6, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 8,1 százalékkal emelkedett. Az épületeknél az ipari épületek mellett oktatási, illetve lakóépületekre kötött szerződések járultak hozzá a növekedéshez. Az egyéb építményeknél az útépítésre kötött szerződések voltak meghatározók.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 15 százalékkal meghaladta az előző évi alacsony bázist. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 60 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 1,3 százalékkal kisebb volt.

A második negyedévben az épületek építése ágazatban 4,2, az egyéb építmények építése ágazatban 1,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban 3,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az egyes építmény-alcsoportokban az áremelkedés 1,7 és 3,4 százalék között szóródott.

Az előző negyedévinél az építőipar árai 0,9 százalékkal magasabbak voltak.