Eltűntek a lakóparkok - lakást vehet 2003-as árakon!

A klasszikus lakóparkfejlesztések a válság kirobbanása után alapvetően megszűntek, illetve "takaréklángon" zajlanak, a piacon lévőkben pedig akár 2003-as árakon is vásárolhatunk.
Szilágyi Eta, 2010. december 18. szombat, 08:00
Fotó:

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke


A Nyugat-Európában az 1920-as évektől népszerű lakóparki településmodell nálunk a kilencvenes évtizedben kezdett meghonosodni. A fejlesztések eleinte a főváros kiemelt kerületeiben indultak, majd később a külső zöldövezeti, valamint agglomerációs területeken és a vidéki nagyvárosokban is elterjedt ez a forma. A 2000-es évtizedben változott a lakóparki trend: egyre nagyobb teret hódítottak a tömeglakóparki stílus- és formajegyek, és a szolgáltatások köre is jócskán szűkült. Ez utóbbi ma is jellemző, s bár több cég felhagyott a hasonló beruházásokkal, számos helyen valósultak meg az elmúlt években is "lakópark"-ként hirdetett projektek.


A fővárosban és vidéken is korábban több lakóparkot felépítő OTP Ingatlan Zrt.-nél 2008-tól leálltak a hasonló beruházásokkal, és "csak" társasházakat építenek. Korda Péter, a cég ügyvezető igazgatója szerint ennek oka, hogy a lakóparki szolgáltatások olyan mértékben drágítják a lakások árát, amit napjainkban nemigen tudnak a vásárlók elfogadni. Emiatt a cég - megtartva a minőséget - inkább a szélesebb vevőkör számára elérhető árú társasházi lakásokban látja a fejlesztés lehetőségét. Görög Áron, az Otthon Centrum szakembere szerint napjainkban a lakópark-, de a társasházi lakásfejlesztéseknél is a jelenleg nem működő finanszírozás a legfőbb probléma. S ez éppúgy érvényes a beruházói, mint a vásárlói körre, ami meghatározza a piacot is. Különösen fontos az ár-érték arány megfelelő kalkulációja, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben, de a jövőben is csak a jól árazott lakásokat lehet sikeresen eladni.


Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője úgy látja: a klasszikus lakóparkfejlesztések a válság kirobbanása után alapvetően megszűntek, illetve "takaréklángon" zajlanak. Ennek előzményeként azonban már a válság előtti időben is megfigyelhető volt az e lakástípusra jellemző szolgáltatások szűkülő kínálata. Ennek oka Murányi szerint is az, hogy bár az otthont keresők szívesen költöznek csendes helyen lévő, zöld környezetbe, és egyéb, a kellemes és biztonságos élettér feltételeit nyújtó új építésű lakóingatlanba, a különféle extra szolgáltatások (biztonsági őr, fitness, wellness stb.) magas havi költségeit már nem szívesen fizetik meg. Ráadásul a szakember szerint a lakópark fogalma az elmúlt évtizedben folyamatosan erodálódott: ha két-három, egyszerű társasházat egymás mellé építettek, nagyon sokszor "keresztelték el" lakóparknak, holott ahhoz a szó igazi értelmében a projektnek valójában nem sok köze volt. Ennek ellenére a korábbi fejlesztések - különösen a frekventált budai kerületekben, valamint az agglomerációban - jórészt megtalálták vásárlóközönségüket.


Murányi szerint jellemzően az utóbbi időben - amíg volt komolyabb mozgás az új építésű lakáspiacon - főleg a fiatalabb párok, gyermekes családok választották a klasszikus lakóparki lakásokat, főleg a zárt, zöld környezet, illetve sokszor a sorházas vagy családi házas jelleg miatt. De nem mindenkinek voltak ezek a projektek megfelelők, mivel általában a városközponttól messze helyezkednek el. Így egy nagyobb létszámú családnak több autót is fenn kellett tartania a közlekedés megoldása érdekében. A kínálati paletta természetesen ebben a szegmensben is sokszínű: a 15 millióstól a 150 milliósig terjedhet.


A hely továbbra is meghatározó, és persze az is, hogy az adott területnek és a keresletnek megfelelő minőségben valósuljanak meg a lakóparki otthonok. Jó példa erre a szakemberek szerint a III. kerületi Foresthill Natura és a XVIII. kerületi Reviczky liget lakópark, melyek fejlesztője ugyanaz az izraeli cég volt. Előbbit 420-450 ezer forint körüli négyzetméteráron mára sikerült értékesíteni, de a válság okozta kereslethiány miatt a cég a további fejlesztéssel leállt. A Reviczky liget további ütemeivel is leálltak, a beépítendő területet akár értékesítené is a tulajdonos, ugyanúgy, mint a III. kerületi telket. Az itteni lakások 60 százaléka talált eddig gazdára, pedig a 250-300 ezer forintos négyzetméterár Swiderski László, az Otthon Centrum kerületi irodájának vezetője szerint a 2003-as áraknak felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK