Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly az új átadások összterülete csak a felét érte el a várakozásoknak, mindössze csak 63 ezer négyzetmétert tett ki. Az új kínálat nagy része az év első felében készült el - négy spekulatív projekt 46 ezer négyzetméter összterülettel -, míg a második félévben csak egy 17 ezer négyzetméteres built-to-suit (BTS) projektet adtak át.


A 122 ezer négyzetméternyi bérbeadás körülbelül negyedét a meglévő bérlők bővülése adta. Az új szerződések 71 százalékát „big box" épületekre, 20 százalékát közepes méretű, „small unit" egységekre és 9 százalékát városi logisztikai épületekre kötötték. Feltűnően hiányoztak a nagyméretű, ötezer illetve különösen a tízezer négyzetméter feletti bérleti tranzakciók, miként a logisztikai cégek is eltűntek a piacról, ugyanakkor megjelentek a gyártó cégek Budapesten és vidéken is.


A bérleti szerződések újratárgyalása jellemzően a bérlők és a bérbeadók között zajlott, a Colliers tudomása szerint legalább 60-70 ezer négyzetméter újratárgyalása történt meg, de a valóság ennek akár kétszerese, vagy akár többszöröse lehet.

A nézelődés, az aktivitás nagyon magas a piacon, sok cég keres megfelelő bérbe vehető területet, de egyelőre óvatosak maradnak, s gyakran még mindig kivárnak, hogy a piac hogyan alakul tovább - összegezte a 2010-es év keresleti mutatókat és eredményeket Beck Tamás a Colliers International ipari ingatlan üzletágának igazgatója.


A pozitív nettó felszívás az üresedési rátát 2010 végére 21, 2 százalékról 20,7 százalékra csökkentette, az üres terület mérete 336 ezer négyzetmétert tett ki. Ezek azonban továbbra is igen fragmentáltan helyezkednek el Budapesten és környékén. Tízezer négyzetméter fölötti egybefüggő területből csak nyolc helyszínből lehet választani, és húszezer négyzetméter fölött már csak négy helyszín áll azonnal beköltözhetően rendelkezésre.


Az átlagos bérleti díjak a „big box" piacon 3,2-3,8 euró között stabilizálódtak, míg a városi logisztikai épületekben 5 euró körül alakultak. Az adásvételi piacon tavaly megindult kicsit az érdeklődés, leginkább a kisebb épületek és telkek iránt, főleg a KKV szektor részéről, bár tranzakció még így is igen kevés volt. Ugyanakkor a nagyobb épületek és telkek iránt továbbra is igen limitált az érdeklődés.


A Colliers International várakozása szerint 2011 a folytatódó stabilizálódás, illetve az enyhe építkezés éve lesz a tavalyinál kevesebb átadással. A bérleti piacon a tavalyihoz hasonló eredményekre számítnak, ami magasabb nettó felszívást és láthatóan csökkenő üresedést fog eredményezni. A bérleti díjak továbbra is stabilak maradnak, illetve enyhén emelkedhetnek. Az adásvételi piacon közepes intenzitás várható, de a nagyobb épületek iránt továbbra sem várható kiemelkedő kereslet - összegezte a 2011-es várakozásait Beck Tamás.