Energiatakarékos ablakok: hagyjuk az álmokat!

Egy amerikai számítás szerint nem hozza azt a megtakarítást az ablakcsere, ami jó lenne, ha hozna.
NAPI Online, 2008. március 3. hétfő, 10:10
Fotó:

Ha azt mondja a Tüzép-telepi szaki, hogy egy egyszerű ablakcserével felére csökkentheti a fűtési költséget, ne higgyen neki - tanácsolja a Money Magazine. Igaz ugyan, hogy a legjobb mai ablakok kétszer kisebb mértékben engedik ki a lakás hőjét, mint 10 évvel ezelőtti elődeik, de a megtakarítás így is maximum 25 százalék lehet a legjobb esetben, de valószínűbb, hogy csak 5-10 százalékot sikerül elérni. (Ez persze attól függ, milyen ablakot cserélünk le.) Mivel a csúcsminőségű ablakok ára elérheti az 1200 dollárt, már rég a hidrogénalapú energia korában fogunk érni, mire egy ilyen befektetés behozza az árát.

Ennek ellenére persze van értelme az ablakcserének. Először is az újabbak könnyebben nyithatók és csukhatók, úgy le lehet őket hajtani, hogy nem kell létrára állni a megtisztításukhoz, kevésbé engedik át az utca zaját és végül, de nem utolsósorban növelik a lakás értékét. Egyes felmérések szerint egy esetleges eladáskor az ilyen beruházások 80 százaléka megtérül. Ha azonban valaki spórolni akar, és az eredetihez képest gagyi ablakot vásárol, ugyanez fordítva történik meg: ingatlana veszít értékéből.

További jó tanács, hogy érdemes külön garanciát szerezni az ablak gyártójától és beszerelőjétől. Lehet, hogy olcsóbb saját mestert alkalmazni a gyári beszerelés helyett, csak az a kérdés melyikük végez jobb munkát. Ha a lakás minden ablakát lecseréltetjük, célszerű "generálkivitelezőt" alkalmazni.

HOZZÁSZÓLÁSOK