A TLE közlemény szerint a KSH havi bontású adataiból látszik, hogy már áprilisban több mint duplájára nőt a kiadott engedélyek (beleértve a január óta működő egyszerű bejelentéseket is) száma a tavalyi év azonos hónapjához képest. Ez az arány májusban megismétlődött, így ekkor már több mint 1400 engedélyt regisztráltak.

A változás az új lakásokra vonatkozó áfakedvezmények és a családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a kedvező lakáshitelek hatásának tudható be, s ebben az évben összesen 10-15 ezer lakás építésének a megkezdését jelentheti a TLE szerint.

Az egyesület most is hangsúlyozza, hogy a lakásállomány minőségi megújítása közérdek, megalapozza a magyar társadalom életminőségét. Ez a minőségi megújulás pedig megteremti azt a lehetőséget, hogy a különböző társadalmi rétegekben élők egy lépcsővel feljebb lépjenek a minőségi lakhatás felé. A felépülő új lakások nemcsak az építkezők és az új lakást vásárlók érdekét szolgálják, hanem meghatározzák a következő száz évben bennük lakók életkörülményeit - írják.