Ennyi pluszpénzt kap az egyik leglátogatottabb műemlékünk

Hétszázmillió forint többletforrást biztosít a kormány a Mátyás-templom felújításának befejezéséhez - jelentette be a ma sajtótájékoztatón Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. A rekonstrukció összesen 8,5 milliárdba kerül.
NAPI, 2012. szeptember 25. kedd, 11:44
Fotó: Napi.hu

A világörökség részét képező műemlék felúíjtása 2006-ban kezdődött, a befejezést 2010-re tervezték. A külső felújítás tavaly lezárult, azonban a belső munkálatok elhúzódtak. A rekonstrukcióra 2011-ig közel 5,5 milliárd forintot fordított a magyar állam. Ebből a külső helyreállítás mellett felújították  a múzeumi kiállítótereket, a gépészeti rendszert és az elektromos hálózatot. Az orgona felújításán jelenleg is dolgoznak.

A templombelső megújításához a 2012-es költségvetésben 1,27 milliárd forintot, a 2013-asban pedig 1 mlliárd forintot irányoztak elő. A kivitelezési költségek azonban már eddig felemésztették az idén rendelkezésre álló forrásokat, így veszélybe került a jövő évi átadás, a beruházás elhúzódása pedig kiszámíthatatlanná tette volna a költségeket.

Ezért döntöttek a korábban megítélt, de 2009-ben zárolt mintegy 500 millió forintos hiányzó forrás, valamint további 200 millió forint plusz forrás biztosításáról, amit a rendkívüli kormányzati intézkedések előirányzatából csoportosítanak át a befejezésre.

HOZZÁSZÓLÁSOK