Ennyi tartalék ingatlannal gazdálkodhat a NET

Több mint 300 állami ingatlant tartalmazó listáról válogathatja ki a Nemzeti Eszközkezelő azt a tartalék ingatlanállományt, amelyet az eladósodás miatt nehéz helyzetbe kerülők érdekében használhat fel. Első körben 40 ingatlan műszaki felmérését kezdték meg - derül ki a fejlesztési miniszter írásbeli képviselői kérdésre adott válaszából.
Napi.hu, 2013. november 13. szerda, 18:04
Fotó: Napi.hu

A nem hasznosított állami ingatlanok NET-hez kerülését, és a nehéz anyagi helyzetbe került bérlők számára való felhasználását egy nyári törvénymódosítás teszi lehetővé, amelyben a lakóingatlan és a lakhatási célú ingatlan mellett új fogalomként jelent meg a tartalék ingatlan. A szabályozás alapján a tartalék ingatlanok két csoportra oszthatók. Az egyikbe tartoznak a NET Zrt. vagyonkezelésében lévő, korábban általa bérbe adott, bármely okból megüresedett lakások és házak. Ezek jellemzően olyan ingatlanok, amelyek esetében a NET Zrt. és a korábbi bérlő közötti bérleti jogviszony megszűnt. Számuk jelenleg 13, amelyből öt ingatlan összkomfortos, nyolc pedig komfortos - írja Németh Lászlóné.

A másik csoportba a lakóingatlannak, vagy lakhatási célú ingatlannak nem minősülő, a NET Zrt. vagyonkezelésébe kerülő, egyéb lakáscélú, vagy lakás célra gazdaságosan átalakítható ingatlanok tartoznak. Az ilyen, eladósodás következményeinek kezelésében felhasználható állami tulajdonban lévő lakások körét a közelmúltban mérték fel.

A tartalék ingatlanok listája összesen 312 állami tulajdonban lévő ingatlant tartalmaz, ezek közül az első körben 40 ingatlan műszaki felmérését, az indokolt felújítások költségigényének meghatározását kezdték meg. A NET vagyonkezelésébe a szükséges munkálatok elvégzése után kerülhetnek - magyarázza a fejlesztési miniszter. Az ingatlanok komfortfokozatáról csak a műszaki felmérés lezárása után lesznek pontos adatok. A listán szereplő többi - egyéb állami szervezet vagyonkezelésében lévő - ingatlan egy külön ütemterv szerint, a vagyonkezelőkkel történő egyeztetéseket követően kerülhet a be a tartalék ingatlanok körébe.

HOZZÁSZÓLÁSOK