Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januárban a keleti országrészben 128-, nyugaton 139 ezer forintért vásárolták átlagosan a panellakások négyzetméterét. Ugyanezt a típust Pesten 202-, Budán 238 ezer forintos átlagáron vitték. A téglaépítésű lakásokért keleten átlagosan 155-, nyugaton 173 ezer forintot fizettek négyzetméterenként, a fővárosban a pesti oldalon már 223 ezer, a belvárosban 346 ezer, Budán pedig kereken 360 ezer forint volt az átlagár. Kiemelkedően gyorsan, átlagosan 53 nap alatt keltek el volt a pesti panelek.

Elvehetetlennek látszik a XIII. kerülettől a népszerűségi lista vezető szerepe. Az érdeklődők 22 százaléka jelölte meg, mint potenciális vásárlási lokáció. A VI. kerület sem sokkal maradt el, ezt a vevőjelöltek 20,4 százaléka, míg a VII.-et 19,5 százaléka jelölte meg. A rangsorban a következő a XIV. kerület 18 százalékkal. A budai oldalon a XI. kerületet a  potenciális vevők közel 17 százaléka jelölte meg lehetséges célterületnek, míg a II.-at 15 százalékuk.

A budapesti panelek eredetileg elképzelt árát nem kellett csökkenteni ahhoz, hogy felkeltse az érdeklődők figyelmét. A vásárlók is csupán átlag 3 százalékot tudtak alkudni az árból. Vidéken sem volt magas ez a két adat, itt 2 százalék árcsökkentést követően 4 százalék alkura volt lehetőség. A vevői alku ismét a családi házak esetében volt a legmagasabb, Budapesten átlag 9 százalékot, vidéken 10 százalékot tudtak a vásárlók faragni még az árból.

A fővárosban a vevők fele befektetési céllal vásárolt, átlagosan 15,5 millió forintért. Az elsőlakás vásárlók a piac negyedét tették ki, ők valamivel 10 millió forint fölött költöttek. A fővárosban az eladók 39 százaléka nagyobb lakásba költözés miatt adta el januárban az ingatlanját. Átlagosan 56 négyzetméteres lakásaiktól váltak meg 15,7 millió forintért. Több mint minden negyedik eladó örökölt ingatlant értékesített, 16,4 milliós bevételre szert téve. Viszonylag magas, 11 százalék volt az elő- illetve végtörlesztés miatt eladók aránya is. Vidéken az értékesített ingatlanok 53 százaléka a 5-10 millió forint  közötti sávban cserélt gazdát. A konkrét lakásárakról az Otthontérképen tájékozódhat.