A mindennapokban rendszeresen szembesülhetünk azzal, hogy a parkolás, a megfelelő parkolóhely megtalálása kifejezetten nehéz. A költözés során jellemzően másodrangú szempont, hogy az autótulajdonos az új ingatlan környékén hol és hogyan parkolhat, és sokszor csak a beköltözéskor kerül felszínre a probléma, ezért érdemes már a keresés közben is átgondolni a lehetőségeket.

A gépjármű tulajdonos több lehetőség közül is választhat: tarthatja az autót közterületi parkolóban, parkolóházban, bérelhet vagy vásárolhat parkolót. A döntésben az ár, a biztonságérzet, a könnyű elérhetőség és a rendelkezésre állás is fontos szempont. Természetesen a legkényelmesebb, legbiztonságosabb megoldás, a saját garázs, de az árak helyenként elég borsosak. Az ár mellett mérlegelni kell azt is, hogy egy saját garázs a gépjármű lopással és károkozással szemben védelmet nyújt, hosszútávon értékálló befektetésnek is megfelelő és nem utolsó sorban kényelmet nyújt.

Forrás: Otthontérkép

Az Otthontérkép legfrissebb adatai alapján, Budapesten 2014-ben 2.2 millió forintba került egy átlagos garázs. A belvárosban, vagy Budán ennek többszörösét is ki kell fizetni. Kerületi szinten az V. kerület a legdrágább, az itteni 6.6 milliós ár kétszerese a belvárost követő II. kerület átlagárának. A többi, Budapest centrumába tartozó kerületben is drágák a garázsok, az I., VI., VII. kerületekben egy garázs átlagosan másfélszer többe kerül, mint a budapesti átlag. A legolcsóbbak a garázsok a külső kerületekben, ahol 1.1 - 1.5 millió forint az átlagár.

Mi határozza meg az árakat?

Vélhető, hogy a sűrűbben lakott, kevesebb közterületi parkolóval rendelkező, ingatlanárban is drágább területeken a garázsokért is többet kell fizetni, de hatással lehet az árra a gépjárműlopások száma is. A KSH területi adatbázisa szerint 2013-ban 573 ezer gépjárművet tartottak nyilván Budapesten, ez Budapest területére (525 négyzetkilométer) vetítve 1.091 darab autót jelent négyzetkilométerenként (ami több mint 100 focipályányi területnek felel meg). Kerületenként ez a sűrűség természetesen eltérő, a legmagasabb az V., VI., VII. kerületben.

Ha a garázsárak átlagát együtt vizsgáljuk a személygépjárművek kerületi sűrűségével, erős az összefüggés a két mutató között. Ahol több a gépjármű, ott az árak is lényegesen magasabbak.

Érdemes a bűnözési statisztikákkal is összevetni a garázsok árát. Az Otthontérkép bűnözési statisztikái alapján az I., II., V., VIII., XIV kerületekben magas a gépjárművel kapcsolatos bűnesetek aránya ezért ezekben a kerületekben a gépjármű tulajdonosok hajlandók akár többet is fizetni egy-egy garázsért a biztonságérzet növelése érdekében. Ahol arányosan több a bűneset, mint az említett I., II., V., VIII., XIV., ott magasabb a garázsok átlagára. Bár az összefüggés gyengébbnek látszik, mint ami a személygépjármű sűrűség esetén tapasztalható, de egyáltalán nem elhanyagolható tényező a bűnözések száma a garázsár alakulásában.