Ennyiből újult meg Keszthely történelmi belvárosa

A második felújítási ütem lezárásával befejeződött a keszthelyi Fő tér és környezete, a történelmi belváros rehabilitációja. A csaknem 1,9 milliárd forintos beruházást több mint egymilliárd forintos európai uniós és magyar állami hozzájárulással végezték el. A kivitelezést közbeszerzésen a Közgép és a Reneszánsz Zrt. konzorciuma nyerte el.
MTI, 2013. április 26. péntek, 15:26
Fotó: Napi.hu

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP), a Zala megyei közgyűlés elnöke a pénteki záró eseményen az MTI híre szerint kiemelte, a két megyei jogú városon kívül Zalában csak Keszthely kapott lehetőséget belvárosának teljes megújítására. Arra is kitért, hogy magánbefektetőkre is számítanak a környék további megújításában, a Fő térhez közeli utcákban már több felújítás és új építkezés kezdődött. Remélik azt is, hogy az eddigi folyamattal ellentétben a kereskedelmi egységek sem hagyják el a belvárost.

Pálinkás Róbert alpolgármester (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy folytatódik Keszthely megújítása, a Balaton-part rehabilitációjának tavaly elkészült első üteme után hamarosan elindul a második beruházás, az év közepe táján pedig a Helikon Kastélymúzeum 1,8 milliárd forintos fejlesztése kezdődik el. Ezekkel kialakulhat az a turisztikai tengely, amely a kastélyt, a Fő teret és a Balaton-partot kapcsolja össze.

A belvárosi beruházás részleteiről Kiss Csaba projektmenedzser elmondta: az első ütem 1,1 milliárd forintos költségeihez 529 millió, a második ütem 728 millió forintos költségvetéséhez 539 millió forint pályázati forrást nyert a város. Az állami adósságátvállaláson felül 106 millió forintot önerőalap pályázatból nyert Keszthely.

A mostani felújítás révén fedett csarnokkal gazdagodott a piactér, ahol gyalogos sétányt, kisebb rendezvényteret és játszóteret is kialakítottak, átalakítottak több közlekedési csomópontot, és jelentős forgalomtechnikai átszervezéseket is végeztek.

HOZZÁSZÓLÁSOK