Ennyien igényeltek csokot eddig

Egyre több nagycsaládos igényel családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az igényelt összeg több mint fele őket segíti - írja egy minisztériumi háttérelemzésre hivatkozva a Magyar Idők.
Szász Péter, 2017. február 2. csütörtök, 07:35
Fotó: Napi.hu

Tavaly több mint 110 ezer család érdeklődött a bankfiókokban a csokról, és mintegy 25 ezer kérelmet fogadtak be a pénzintézetek 76 milliárd forint összegben. Ezek alapján 23 ezer szerződést kötöttek meg 66 milliárd forintos összegben. A befogadott kérelmek kétharmada használt lakás vásárlására irányult, 30 százaléka új lakás építésére vagy vásárlására, a fennmaradó 3 százalék pedig házbővítésre - olvasható az MTI lapszemléjében.

A három- vagy többgyermekesek által új ingatlanra igényelhető akár 10 millió forintos csokot 4800 család kérte. Bár ez az igénylők csupán ötöde, ám a kiugró mértékű támogatási összeg miatt ők több mint 42 milliárd forintot kapnak, vagyis a teljes összeg 56 százaléka őket segíti.

A 2015 júliusa, csok bevezetése óta eltelt másfél évben 36 ezer család vette igénybe a támogatást 87 milliárd forint összértékben, vagyis egy család átlagosan 2,4 millió forintot kapott.

HOZZÁSZÓLÁSOK