Ennyit kérhetnek a devizaadósoktól lakbérre

Elkészült a Nemzeti Eszközkezelőtől visszabérelhető lakások bérleti díját meghatározó kormányrendelet. Ez alapján az önkormányzatok az ingatlan hitelfelvételkor megállapított értékének 1,5 százalékát kérhetik el évente. Egy 15 milliós lakásnál havi 18,7 ezer forint lehet a lakbér.
NAPI, 2012. március 21. szerda, 12:34
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Eszközkezelő programjában érvényesíthető lakbér kiszámításának módját a kormány a társadalmi szolidaritást szem előtt tartva és az Otthonvédelmi akciótervben foglaltakkal összhangban rögzítette - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A kormányrendelet alapján kiszámítható, arányos bérleti díjakat határoznak meg. A megoldás a nehéz helyzetbe került hiteladósok érdekét és az állami források ésszerű felhasználását egyaránt szolgálja.

A kormány a lakbérszámítás módjának meghatározásakor figyelembe vette a nehéz helyzetbe került hiteladósok fizetőképességét és a bérbeadó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t terhelő üzemeltetői, fenntartói kötelezettségeket is. Ennek megfelelően a fizetendő lakbér alapja a lakóingatlan hitelfelvételkor megállapított forgalmi értékének 1,5 százaléka. Ezt az összeget a bérlő 12 hónapra elosztva havonta, egyenlő összegekben fizeti meg. Így egy 15 millió forint forgalmi értékű ingatlan esetében a lakbér havi 18 750, egy 10 millió forint forgalmi értékű ingatlannál pedig 12 500 forint lesz. A bérlő által fizetendő lakbér összege évente a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett előző éves infláció mértékével megegyező mértékben emelkedik.

Mivel az állami tulajdonba került lakóingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő a hatékonyabb fenntartás és üzemeltetés érdekében helyi önkormányzat tulajdonába adhatja, ezért e lakóingatlanok esetében a bérleti díj mértékét a lakástörvénnyel összhangban az érintett önkormányzatok állapítják meg.

Az Otthonvédelmi akcióterv keretein belül létrehozott eszközkezelő feladata a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatásának hosszú távú biztosítása. Az eszközkezelő a nehéz helyzetbe került hiteladósok ingatlanát állami forrásból megvásárolja és azt a korábbi tulajdonos számára bérbe adja.

HOZZÁSZÓLÁSOK