Ennyit szakít a magyar építőipar a német piacból

Tavaly a magyar építési vállalkozások - jellemzően mikró- és kisvállalkozások - mintegy négyezer alkalmazottal, 180 millió eurónyi exportbevételt termeltek, főként alvállalkozóként, a németországi vállalkozási szerződéseik teljesítésével - derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legújabb összesítéséből.
Napi.hu, 2014. március 18. kedd, 06:24
Fotó: Napi.hu

A magyar építőipar alapvetően nem exportorientált, a külpiaci tevékenységében azonban meghatározó Németország, az ottani termelési érték trendje növekvő, ezért az ÉVOSZ folyamatosan elemzi a németországi munkavállalási és foglalkoztatási helyzetet. A vállalkozási szerződéses konstrukcióban, illetve határon átnyúló szolgáltatások keretében Németországban tevékenykedő magyar vállalkozások számáról azonban a szövetség sem rendelkezik hivatalos statisztikával.

Ugyancsak semmiféle statisztikai forrás nincs sem Magyarországon, sem pedig Németországban arról, hogy 2013-ban hány magyar munkavállalót küldtek ki Németországba vállalkozási- és szolgáltatási szerződések keretében. Erre csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásából lehet következtetéseket levonni, amely szerint 2013-ban 38,4 ezer (2012: 37,5 ezer) darab A 1-es igazolást adtak ki német viszonylatra. Az A1-es igazolás bizonyítja a magyar munkavállaló szociális hozzájárulási fizetésének rendezettségét. Ez a szám azonban nemcsak a csoportos vállalkozási formában Németországba kiküldött munkavállalók számát tartalmazza, hanem benne van az egyéni vállalkozóknak, konszernen belül kiküldötteknek, szakmai betanulásra kiküldötteknek kiadott igazolások száma is.

A hivatalos német statisztikák 2012.végén 107.398 magyar állampolgárt tartottak nyilván Németországban. (2011: 82.760). Ebből 20.411 azok száma, akik több, mint egy éve tartózkodnak Németországban. Az év során Magyarországról 53.892 fő érkezett az országba (magyar és nem magyar állampolgár), valamint Magyarország felé 27.727 fő távozott. A Németországba érkezők 71 százaléka ( 37.981 fő), a Németországból távozók 79 százaléka (21.779 fő) volt férfi.

A Szövetségi Munkaügyi Minisztérium statisztikai adatai alapján 2013-ban 57,3 ezer (2012: 40,7 ezer) magyar állampolgárt német cégek alkalmaztak teljes és 5,9 ezer állampolgárt rövidített munkaidőben, azonban németországi tb-járulékfizetési kötelezettség mellett. A regisztrált magyar állampolgárságú munkanélküliek száma 4,7 ezer fő volt 2014. januárban. Tehát kb. 39 ezer magyar állampolgár valamilyen más formában, de nem német alkalmazásban volt Németországban.

Erősen vélelmezhető, hogy e számnak csak egy kisebb részét teszi ki a kiküldött magyar munkavállalók száma, hiszen nagyon sok au-pair gyermekgondozó, Erasmus-diák, egyéni vállalkozó, valamint egyéb, munkaviszonyban nem álló magyar állampolgár ( pl. házastárs, élettárs) van regisztrálva - írja az ÉVOSZ.

A német statisztikai adatok alapján valamint az OEP által kiadott A1-es igazolások számából kiindulva nagyon óvatos becslés alapján arra lehet következtetni, hogy 2013-ban mintegy 13-15 ezer magyar kiküldött munkavállalót foglalkoztattak vállalkozási szerződéses konstrukcióban Németországban. Ebből a magyar építési vállalkozások mintegy 4 ezer főt foglalkoztattak a németországi vállalkozási szerződéseik teljesítéséhez. A vállalkozási szerződések értéke 2013-ban becslések szerint megközelítette a 630 millió eurót. Ebből az építőipar mintegy 180 millió eurót tudhat a magáénak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.18 09:15

szektás férgek, mi az, dolgozni kellene ahhoz, hogy munka legyen??? közrabszolgasággal ez nem fog összejönni....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.18 09:07

a magyar építési vállalkozások - jellemzően mikró- és kisvállalkozások - mintegy négyezer alkalmazottal, 180 millió eurónyi exportbevételt termeltek, ...


...nem rossz ,de az 5-ször ennyi jobb lenne ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html