A magyar építőipar alapvetően nem exportorientált, a külpiaci tevékenységében azonban meghatározó Németország, az ottani termelési érték trendje növekvő, ezért az ÉVOSZ folyamatosan elemzi a németországi munkavállalási és foglalkoztatási helyzetet. A vállalkozási szerződéses konstrukcióban, illetve határon átnyúló szolgáltatások keretében Németországban tevékenykedő magyar vállalkozások számáról azonban a szövetség sem rendelkezik hivatalos statisztikával.

Ugyancsak semmiféle statisztikai forrás nincs sem Magyarországon, sem pedig Németországban arról, hogy 2013-ban hány magyar munkavállalót küldtek ki Németországba vállalkozási- és szolgáltatási szerződések keretében. Erre csak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartásából lehet következtetéseket levonni, amely szerint 2013-ban 38,4 ezer (2012: 37,5 ezer) darab A 1-es igazolást adtak ki német viszonylatra. Az A1-es igazolás bizonyítja a magyar munkavállaló szociális hozzájárulási fizetésének rendezettségét. Ez a szám azonban nemcsak a csoportos vállalkozási formában Németországba kiküldött munkavállalók számát tartalmazza, hanem benne van az egyéni vállalkozóknak, konszernen belül kiküldötteknek, szakmai betanulásra kiküldötteknek kiadott igazolások száma is.

A Szövetségi Munkaügyi Minisztérium statisztikai adatai alapján 2013-ban 57,3 ezer (2012: 40,7 ezer) magyar állampolgárt német cégek alkalmaztak teljes és 5,9 ezer állampolgárt rövidített munkaidőben, azonban németországi tb-járulékfizetési kötelezettség mellett. A regisztrált magyar állampolgárságú munkanélküliek száma 4,7 ezer fő volt 2014. januárban. Tehát kb. 39 ezer magyar állampolgár valamilyen más formában, de nem német alkalmazásban volt Németországban.

Erősen vélelmezhető, hogy e számnak csak egy kisebb részét teszi ki a kiküldött magyar munkavállalók száma, hiszen nagyon sok au-pair gyermekgondozó, Erasmus-diák, egyéni vállalkozó, valamint egyéb, munkaviszonyban nem álló magyar állampolgár ( pl. házastárs, élettárs) van regisztrálva - írja az ÉVOSZ.

A német statisztikai adatok alapján valamint az OEP által kiadott A1-es igazolások számából kiindulva nagyon óvatos becslés alapján arra lehet következtetni, hogy 2013-ban mintegy 13-15 ezer magyar kiküldött munkavállalót foglalkoztattak vállalkozási szerződéses konstrukcióban Németországban. Ebből a magyar építési vállalkozások mintegy 4 ezer főt foglalkoztattak a németországi vállalkozási szerződéseik teljesítéséhez. A vállalkozási szerződések értéke 2013-ban becslések szerint megközelítette a 630 millió eurót. Ebből az építőipar mintegy 180 millió eurót tudhat a magáénak.