Ennyit zuhant az ingatlanbefektetési forgalom

Lengyelországban és Oroszországban voltak a legaktívabbak a befektetők 2012-ben, a teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom azonban összességében 35 százalékkal esett 2011-hez képest a CBRE éves összesített adatai szerint.
NAPI, 2013. január 7. hétfő, 16:25
Fotó: Napi.hu

Lengyelországban és Oroszországban az év végi hajrá hozott néhány több százmilliós tranzakciót, az éves  forgalom azonban ezeken a piacokon is 20 százalékkal elmaradt a 2011. évi értéktől. A teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom 35 százalékos zsugorodás mellett 7,4 milliárd euróra csökkent.

A legkedveltebb régiós befektetési célpontok továbbra is leginkább Varsó és Moszkva, a prágai irodapiac likviditása pedig szűkült. A vásárlók sokkal megfontoltabbak az irodai üresedés emelkedése és az új bérlők alacsony száma miatt, így az irodapiaci befektetések szintje alacsony maradt. Ugyanakkor a legjobb irodaházakért még kitart az érdeklődés: a Skanska City Green Court irodaházát a német Deka bank vásárolta meg 54 millió euróért, és az ár igazolta az első osztályú prágai ingatlanok hozamszintjét, ám a piacon kevés az ehhez hasonló minőségű eladó ingatlan.

A negyedik negyedévben Budapesten is sikeresen zárult egy irodapiaci tranzakció, aminek köszönhetően az éves forgalom elérte a 120 millió eurót. A minőségi kiskereskedelmi ingatlanok kínálata továbbra is korlátozott a régióban, így az iroda maradt a leginkább likvid szegmens. Egyértelmű a különbség a központi helyen álló legjobb ingatlanok és a piac többi része között: az előbbi szegmensben a befektetők aktívak maradtak, míg a többi piac küzd az érdeklődés felkeltéséért.

Az első osztályú ingatlanok árai relatíve stabilak a legtöbb részpiacon, azaz a minimálisan elvárt hozam a legjobb ingatlanok körében nem változott. A másodlagos irodapiac hozamai viszont még a leginkább likvid városokban is (mint Moszkva vagy Varsó) legalább 75-100 bázispontot emelkedtek. Varsóban ugyan kitartott a likviditás, azonban az előző évhez képest a befektetők elkezdték beárazni az üresedés következő 12-18 hónapban várható növekedését. Ezért bizonyos külső kerületekben a hozamok emelkedésnek indultak.

A lengyel piacon a fővárosi és vidéki városok között is komoly, mintegy 150 bázispont a hozamkülönbség. A varsói belváros legjobb ingatlanjaihoz mért hozamkülönbség várhatóan tovább fog nőni 2013 végéig.

HOZZÁSZÓLÁSOK