Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban és Oroszországban az év végi hajrá hozott néhány több százmilliós tranzakciót, az éves  forgalom azonban ezeken a piacokon is 20 százalékkal elmaradt a 2011. évi értéktől. A teljes közép- és kelet-európai befektetési forgalom 35 százalékos zsugorodás mellett 7,4 milliárd euróra csökkent.

A legkedveltebb régiós befektetési célpontok továbbra is leginkább Varsó és Moszkva, a prágai irodapiac likviditása pedig szűkült. A vásárlók sokkal megfontoltabbak az irodai üresedés emelkedése és az új bérlők alacsony száma miatt, így az irodapiaci befektetések szintje alacsony maradt. Ugyanakkor a legjobb irodaházakért még kitart az érdeklődés: a Skanska City Green Court irodaházát a német Deka bank vásárolta meg 54 millió euróért, és az ár igazolta az első osztályú prágai ingatlanok hozamszintjét, ám a piacon kevés az ehhez hasonló minőségű eladó ingatlan.

Az első osztályú ingatlanok árai relatíve stabilak a legtöbb részpiacon, azaz a minimálisan elvárt hozam a legjobb ingatlanok körében nem változott. A másodlagos irodapiac hozamai viszont még a leginkább likvid városokban is (mint Moszkva vagy Varsó) legalább 75-100 bázispontot emelkedtek. Varsóban ugyan kitartott a likviditás, azonban az előző évhez képest a befektetők elkezdték beárazni az üresedés következő 12-18 hónapban várható növekedését. Ezért bizonyos külső kerületekben a hozamok emelkedésnek indultak.

A lengyel piacon a fővárosi és vidéki városok között is komoly, mintegy 150 bázispont a hozamkülönbség. A varsói belváros legjobb ingatlanjaihoz mért hozamkülönbség várhatóan tovább fog nőni 2013 végéig.