Lakásfelújításra készül? - Ennek a hírnek örülni fog

A vírushelyzet és a kedvezményes lakásáfa vége is szerepet játszott abban, hogy a magasépítéshez használt építőanyagok forgalma 20 százalékkal visszaesett a második negyedévben és júliusban. A vállalási árak csökkentek, de több szakmában továbbra is jellemző a szakemberhiány a szakszövetség adatai szerint.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 26. szerda, 14:13
Fotó: Napi.hu

Az építésgazdasági teljesítmény idén főként a már meglévő futó megrendelésekből realizálódott. A magasépítési projektindítások  alacsony értéke további lassulást vetít előre, a visszaesést állami és önkormányzati megrendelésekkel lehetne megelőzni - írja friss összefoglalójában az építőanyag-gyártók szakszövetsége, a MÉASZ, amely ehhez konkrét ajánlásokat is megfogalmaz.

Javaslatcsomagjukban szerepel az újlakás-építések 27 százalékos és 5 százalékos áfája közötti különbség visszatérítése számlakötelezettség mellett, illetve az 5 százalékos újlakás-áfa megújítása úgy, hogy a kedvezmény közvetlenül a tulajdonoshoz jusson. A lakások energetikai korszerűsítését részleges áfa-visszatérítéssel és egy egyszerűsített korszerűsítési programmal ösztönöznék, de a közoktatási, illetve köznevelési és közoktatási intézmények energetikai felújítását is támogatnák. Állami / közhasznú (nem szociális) bérlakásrendszer elindítását is javasolják.

Így fogytak az építőanyagok

A második negyedévben és a júliusban az égetett kerámia tégla termékek részpiacát jelentősen meghatározta, hogy a kifutó, kedvezményes újlakás-áfával épülő újlakások befejező munkálatai dominálnak, egyúttal a korábbinál lényegesen alacsonyabb számban van jelen a piacon új társasházi projekt. Az égetett kerámia tégla termékeknél ezért a második negyedévben főként stagnálás, illetve egyes gyártóknál egy számjegyű csökkenés mutatkozott az első negyedévi 10-20 százalék közötti visszaesés után.

A hazai égetett kerámia tégla termékek gyártói a második félévet nézve - változatlan szabályozás mellett - kevéssé derűlátóak, az év egészére vonatkozóan akár két számjegyű visszaesésre is számítanak.

Az árak stagnálása vagy akár csökkenése is várható, mivel egyes téglagyártóknál jelentős legyártott készletek halmozódtak fel.

Az égetett kerámia cseréptermékek, különösen a tetőcserepek részpiacai az első negyedév kiugróan kedvező alakulását követően a második negyedévben és júliusban teljesítették a 2019-es bázist.

Kedvező, hogy a betontégla- és betoncserép-termékek terén az első negyedévhez hasonló volt a kereslet, így a tavalyi értékekhez képest egy számjegyű a növekedés.

Hasonló a tendencia a beton térkő és a kapcsolódó dekorációs elemek terén is, a szövetség szerint a tartós otthonlét során a magánerős beruházók a szűkebb lakókörnyezetük fejlesztése és állagfenntartása felé fordultak.

A fehér falazati anyagok forgalma a második negyedévben, júliussal együtt 20 százalékkal maradt el az előző évtől, míg 2020 egészére nézve mintegy 15 százalékkal csökkent a mennyiség 2019 azonos időszakához képest. E visszaesés meghatározó részét a korábbi kedvezményes lakásáfával épülő társasház-építési projektek kifutása, egyúttal az új építések számának jelentős csökkenése, illetve a kevés elinduló projekt kezdésének csúszása okozza.

A vírushelyzet miatt a kis léptékű sajáterős és hobbi célú (DIY) termékkörben a csökkenés elhanyagolható az első hét hónapban, ezek azonban inkább a meglévő lakásállományon megvalósított fejlesztéseket és állagmegőrzéseket tartalmazzák a MÉASZ összefoglalója szerint.

Csökkentek a kivitelezési árak

A kivitelezői kapacitások szinte minden régióban, eltérő mértékben ugyan, de felszabadultak. A szerkezetépítésben a vállalási díjak és árak ezzel párhuzamosan csökkentek, kis munkák esetében 10 százalékos, nagy munkák esetében 20-30 százalékos csökkentés is tapasztalható volt, amit a nagy generálkivitelező beruházók szinte már el is várnak. Hektikusak és nagy mértékben ingadoznak a vállalási díjak, a több évnyi erőltetett munkaütemet követően sok kivitelező nyaralni utazott július végétől.

Az építőkémia termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói, stb.) iránti kereslet a második negyedév elején (az első negyedév fokozott felhalmozását követően) jelentősen, akár 20-25 százalékkal is visszaesett, azonban a második negyedév közepétől, a számos befejeződő újlakás-projekt és kisebb ipari projektek eredményeként vissza tudott erősödni, így az egyes termékcsoportok volumene a második negyedévben és júliusban jellemzően 5-10 százalékkal marad el 2019 azonos időszakától.

Csak papíron indult el sok projekt

A homlokzati nyílászárók gyártóinál a második negyedév az eső negyedévi 10 százalékos mínuszhoz képest 20 százalékos visszaesést hozott. A legnagyobb cégek is tényleges kapacitásuk 70-80 százalékán működnek. A tervezhetőséget nehezíti, hogy számos projekt egyelőre csak "papíron" indult el, míg a fizikai projektindulás késéssel valósul meg.

Mivel jelentős épületenergetikai ösztönzők nincsenek a piacon, a nyár végi szezonális csökkenés a szokásosnál erősebb lehet. Ezzel összefüggésben jelenleg jellemzően kéthetes átfutási idővel lehet nyílászárót rendelni. Ez az érték megfelel a csok bevezetése előtti időszaknak. Az árak a második negyedévben stagnáltak.

A hőszigetelő anyagok részpiacait az alábbi tényezők jelentősen meghatározzák:

  • A lakáspiaci megtérülési és hozamelvárások változófélben vannak, egyúttal a vírushelyzet miatt elmaradnak a külföldi befektetési célú vásárlók. A használtlakás-piaci árcsökkenés pedig a vásárlók egy részét a használt lakások felé tereli; kis számú társasházi újlakás-projekt látszik a piacon.
  • Hiányoznak az erős lakossági ösztönzők, így a családi házas és társasházak korszerűsítések volumene nagyon alacsony. A homlokzati felújítások piaca egyértelműen megtorpant a második negyedév végén. Megvan a kockázata, hogy a hatás fog húzódni a harmadik negyedévre is.
  • Az ipari beruházások terén számos kisprojekt mellett nagyon kevés  a 20 ezer négyzetméter feletti ipari csarnok projekt.

A műanyagalapú (EPS) hőszigetelőanyagok gyártói egy számjegyű csökkenést tapasztaltak a második negyedévben. Egyes előkészületben lévő intézményi és ipari projektek kedvezően érinthetik a részpiacot, amely szezonális jelleggel kihathat az őszi időszakra is. A lakáscélú felhasználási arány lényegesen alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, amely összefügg a hiányzó épületenergetikai ösztönzőkkel, és részben az 5 százalékos újlakás-áfa kivezetésével. A társas- és családi házas korszerűsítési és homlokzatfelújítási területen az EPS gyártók kivárást érzékelnek.

A szálas hőszigetelőanyagok terén, az első negyedév stagnálását követően a második negyedévet és júliust nézve bázis alapon közel 20 százalékos volt a javulás, de a MÉASZ szerint ez az érték technikai jellegű, mivel a tavalyi nagy mértékű májusi visszaesésből ered. A második negyedév és július együttesen 9 százalékos visszaesést eredményezett jelentett az első negyedévhez képest.

A szálas hőszigetelőanyag-piacon a második negyedévben és júliusban a projektárak az átlagárat lefelé vitték. A tervezett Mercedes-bővítés és a BMW-gyár beruházások jelentős csúszása lassítja e részpiacot, akár két számjegyű visszaesés jöhet az év második felében.

Az épületgépészeti termékek terén a második negyedév gyengébb volt a tavalyinál, de az első félévet tekintve ez többnyire kiegyenlítődött. A megrendelők a kifejezetten gépészeti felújításokat jellemzően a nyári időszakra tervezik, így erre a járvány nem volt értékelhető hatással.

Továbbra is jellemző, hogy a lakosság a felújításoknál a lehető legegyszerűbb, legolcsóbb megoldásokra törekszik. Átfogó, jelentősebb korszerűsítést csak a tehetősebb megrendelők terveznek.

Az épületgépészeti szakember- és szakmunkás hiány továbbra is fennáll, mivel a járvány idején sokan (pl. az idősebbek) visszafogottabban vállaltak munkát. A korábban külföldön dolgozók egy része már visszatért külföldre, míg a jelenlegi álláskeresők jellemzően szakképesítés nélküliek. A forint árfolyam ingadozása a második negyedévben, az épületgépészeti termékeknél 5 százalék körüli mértékben hozott áremelkedést, míg az import termékek árai 2-10 százalék között változtak.

HOZZÁSZÓLÁSOK