Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németh Dávid, az K&H vezető elemzője szerint az építőipari adatok megfelelnek a várakozásoknak. Részben az uniós forrásokon alapuló út-, vasút- és közműépítések jelentik az ágazat egyik motorját. Emellett az épületépítéseknél az ipari épületek, valamint a lakásépítések is segítik a növekedést.

Az új szerződéseknél szerinte felemás a helyzet, mert az épületépítéseknél 33 százalékkal nőtt a volumen, míg az egyéb építményeknél több mint 24 százalékos volt a visszaesés. Az idén januártól májusig három olyan hónap is volt, amikor az új szerződések volumene mérséklődött az egyéb építményeknél, az évkezdettől pedig 6,1 százalékkal lett kevesebb az új szerződések volumene ebben az alágazatban.

Ugyanakkor az egyéb építményeknél a teljes rendelésállomány nagyon magas szinten van, májusban közel a duplája volt a tavalyinak. Látszik, hogy az egyéb építményeknél a meglévő rendelésállományt akarják megvalósítani a beruházók.

Drágulást hoz a munkaerőhiány

Németh Dávid szerint továbbra is problémát jelent az építőiparban a kapacitás- és munkaerőhiány, amely lassítja az építőipari bővülést. Ez kockázatot is jelent. Egyrészt jelentősen drágulnak a kivitelezések, növekednek a kamatok, ez pedig megnehezítheti a részben hitelből épülő ingatlanok értékesítését.

Másfelől fontos, hogy az utóbbi időszakban a hirtelen megugró rendelésállomány miatt kiépülő jelentős kapacitások a fejlesztések kifutása után ne maradjanak kihasználatlanul. Azaz legyenek újabb megrendelése  - fogalmazott a szakember, aki a jelenlegi kilátások alapján az idén 15 százalék körüli növekedést vár az építőipartól.

20 ezer milliárdnyi megrendelést vár az építőipar

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte, a növekedést a lakáspiaci, az irodaépítési, kereskedelmi ingatlanpiaci boom mellett az ipari és logisztikai beruházások, az uniós támogatással, és anélkül, tisztán állami forrásból megvalósuló beruházások húzzák. Egyes előrejelzések szerint a következő években akár további 20 ezer milliárd forintnyi megrendelés érkezhet az építőiparba, ezek közül 4 ezer milliárd forint közúti és vasúti építkezésekbe, több mint 3000 milliárd forint a Modern Városok Programon keresztül, valamint 700 milliárd forint az Egészséges Budapest Program egészségügyi beruházásaiba.

Emellett a következő években indul a paksi atomerőmű beruházás, valamint az új kecskeméti gyár felépítése.

Az építőipar kilátásait továbbra is igen kedvezőnek látja, az építőipari szereplők jelentős hányadát lefedő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal (IFK) tavaly év végi adatai szerint immár több mint 1.5 millió négyzetméternyi ingatlan van kivitelezési fázisban, a beruházások értéke meghaladja a 680 milliárd forintot.

Ez abszolút rekord, amivel a magyar átveheti a régió legnagyobb ingatlanfejlesztési piaca címet. A fejlesztés alatt álló ingatlanok funkció szerint 41 százaléka iroda, 34 százalék lakás, 16 százaléka kereskedelmi, 8 százaléka logisztika, 1 százaléka pedig szállodafejlesztés.

16 százalékot is meghaladhatja a növekedés

Suppan 2018-ban 16 százalék fölötti éves építőipari növekedésre számít, figyelembe véve, hogy a 2017-es bázis eleve erősebb. A kivitelező kapacitáshiány továbbra is jelentősen megnehezíti a rendelésállomány folyamatos teljesítését, ezt jól példázza, hogy Budapesten az első negyedévben 6 irodaházat terveztek átadni, de ebből csak 2 teljesült.

Idén piaci becslések szerint ideális esetben 25 ezer körüli lehet az új lakások száma,  az áfa 27 százalékra való visszaállítása 2020. január 1-jétől visszafoghatja az építőipar teljesítményét, azonban az állami megrendelések ennek hatását ellensúlyozhatják. A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is jelentős probléma az iparágon belül. Az építőiparban foglalkoztatottak létszáma történelmi csúcson áll immár, de a bővülés jelentős része képzetlen munkaerőből áll, ami tovább nehezíti a kivitelezések teljesítését.

Az építőiparban továbbra is jelentés mértékű béremelkedésre és fehéredésre számít a következő években, mivel a külföldön dolgozó szakképzett munkaerő visszacsábításához a fogadó ország bérszintjének megközelítőleg 80 százalékát elérő fizetések szükségesek, amihez fokozatosan közelít a teljes iparág, illetve több szakképzettséget és tapasztalatot igénylő pozíció esetében már meg is valósult.

Meglódulhatnak a lakásépítések

A lakásépítések meglódulására számít az friss KSH adatok alapján Balogh László, az ingatlan.com szakértője. A fejlesztők ugyanis igyekeznek kihasználni a rendelkezésükre álló időt 2019 végéig. Az épületépítéseknél, ezen belül a lakásépítéseknél várható növekedésre utal, hogy a májusban az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 33 százalékkal emelkedett.

Emellett az épületépítésekre vonatkozó rendelésállomány május végén 9,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A már elindult fejlesztések felpöröghetnek, valamint újabb társasház-építéseket jöhetnek a piacra. Igaz, az építőipar sújtó kapacitás- és munkaerőhiány akadályozhatja a növekedést - fogalmazott az ingatlan.com szakértője.