Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Év végig a növekedés kitartásával, 2020-tól viszont visszaeséssel számolnak a hazai építőanyag gyártók. A vidéki csok bevezetését üdvözlik, az  5 százalékos áfa kivezetése után azonban célszerűnek tartanák egy általános, a megyeszékhelyekre is vonatkozó ösztönző bevezetését, a számla ellenében történő részleges áfa-visszatérítést - írja közleményében a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ). A szakszövetség szerint a lakóépület és kkv-projektek jellemzően több hónapos - gyakran fél éves - csúszásban vannak, a nagyvállalatok beruházásainál az egyes gyár- valamint logisztikai bővítések halasztódása jelent meg, amiben külkereskedelmi tényezők is szerepet játszanak.

Tégla és társai

Az égetett tégla termékek- hasonlóan az első negyedévhez - a körülbelül azonos volumenben fogytak, mint 2018 azonos időszakában. A cseréptermékek iránti keresletnövekedés azonban a teljes félévben érzékelhető, a lakásfejlesztések aktuális fázisával összefüggésben.

A második negyedév közepén a rendkívül csapadékos május a kereslet átmeneti megtorpanását hozta magával. A fővárosban alig indult nagy lakásfejlesztés, a megyeszékhelyeken is kevesebb az új lakóépület építések száma, egyértelműen érezhető a lassulás. Mindez összefügg az 5 százalékos lakásáfa határozott idejű kivezetésével. Az építési engedélykérelmek és bejelentések számának csökkenése miatt a téglagyárak fokozottan figyelik a piacot. A július elsejétől elérhető falusi csok hatása az égetett tégla- és cseréptermékek terén a gyártók számára még nem érzékelhető.

A fehér falazóanyagok iránti kereslet a második negyedévben azonban tovább erősödött, így e terület - hasonlóan az év első negyedévéhez - mennyiségben  mintegy 20 százalékkal nőtt 2018 azonos időszakához képest. A társasházi piac a fehér falazóanyagok iránti keresletben egyelőre nem mutatott lassulást, és a családi házak magánerős beruházói felől is élénkülő a kereslet. A fehér falazóanyagok árai a tavalyi azonos időszakhoz mérten 7-10 százalékkal nőttek. A piaci jelzések szerint a kivitelezői (beépítői) munkadíjak az első félévben dinamikusan emelkedtek.

Ltp hatás - visszafogta a korszerűsítéseket a lakosság

Az építőkémia termékek (ragasztóanyagok, tömítőanyagok, homlokzati hőszigetelő rendszerek ragasztói, stb.) iránti kereslet növekedése az első félévben két számjegyű volt. Júniusban az időjárás miatt a kereslet átmenetileg visszaesett (részben esőzések, részben a hőség miatt). A szakemberhiány és az új kormányzati intézkedések miatt némi időszakos kivárást is tapasztaltak a gyártók. Ezzel együtt év végéig élénk keresletre számítanak, mivel számos épület befejezése változatos építőkémia terméket igényel.

A homlokzati nyílászárók piacán - az első negyedévhez hasonlóan - a második negyedévben is körülbelül a tavalyi volumen ismétlődött meg. Mindez összefügg azzal, hogy a lakástakarékpénztári megtakarítások állami kamattámogatásának kivezetése miatt kevesebb korszerűsítés indul és a lakosság részéről pályázatokra számítva részben kivárás érzékelhető.

A nyílászárók alapanyagainak árai még az év elején eddig 3-5 százalékkal nőttek, valamint a bérnyomás miatt 10-20 százalék közötti béremelésekre került sor - vidéken és Kelet-Magyarországon nagyobb mértékben. A költségnövekedések miatti árkorrekció 8-12 százalékot jelentett a termékek árában - jóllehet a nyílászáró gyártók közül nem mindenki emelt árat.

Megjelentek a szabad kapacitások

2019 második negyedévének jellegzetessége, hogy a gyártási megbízások területileg immár egyenlőtlenül oszlanak el: a csökkenő újprojekt-szám miatt a fővárosban és vonzáskörzetében szabad kapacitások jelentek meg, míg vidéken nagyobb a lekötöttség. A jellemző gyártási átfutási idő 4-5 hétre csökkent; egyértelmű lassulás érzékelhető, de a kkv-k számára ez tervezhetőbb üzletmenetet is jelent.

A helytelen beépítés jelentősen rontja az új nyílászáró energetikai jellemzőit, így egy szakszerűtlen beépítéssel a vásárló elesik a megtakarítási potenciál egy részétől, ezért a beépítésre fokozott figyelmet kell fordítani. A szakszerű beépítési kapacitások változatlanul szűkösek, ezért a piaci szereplők jelzése szerint fontos lenne ehhez állami képzési, illetve átképzési forrást biztosítani.

Támogatásra vár a korszerűsítési piac

A műanyagalapú (EPS) hőszigetelőanyagok iránti közel 20 százalékos első negyedévi keresletbővülést egy erős-közepes április-május havi időszak követte, de a júniusi forgalom visszaesett. Az árak stagnáltak, vagy kis mértékben csökkentek. Ezzel együtt 2019 első félévére összességében 10 százalék feletti volumen bővülés érvényesült a tavalyi év azonos időszakához képest. A hőszigetelési munkálatok a nyár végével várhatóan újabb lendület vesznek. A kkv-k telephely-fejlesztési (támogatott) projektjei jelentős mértékben meghatározzák a piaci keresletet, míg a nagyvállalat beruházások visszafogottabbak, mint tavaly, illetve részben halasztódnak. A magánerős és a lakóépület korszerűsítési részpiacot változatlanul a vissza nem térítendő épületenergetikai ösztönzők léte vagy nemléte határozza meg, mindazonáltal a kamatmentes hitelek piacélénkítő hatása e téren változatlanul alacsony - derül ki a szakszövetség elemzéséből.

A szálas hőszigetelőanyagok iránti kereslet a második negyedévben csökkent, így féléves szinten az erős első negyedévi kereslettel együtt körülbelül 2018-as első félévi volumen ismétlődött meg.

Ezzel párhuzamosan a szállítási idők lerövidültek, átmeneti fennakadások sem alakultak ki. A piaci visszajelzések szerint az időszak a kereskedői készletek leépítését hozta magával, mindez pedig közrejátszott a második negyedévi megtorpanásban is. Mivel országszerte számos befejezetlen projekt van, a második félévben a gyártók a kereslet élénkülésére számítanak. A szálas hőszigetelőanyagok terén a második negyedévben az árak lényegében stagnáltak.

Gagyi termékeket, silány minőségben építenek be a beruházók

Az épületgépészeti termékek terén a beruházók számos korszerű és energiahatékony megoldás közül választhatnak, azonban a professzionális építésben megvalósuló újlakás-szegmensben gyakran a lehető legolcsóbb - és nem a legjobb ár-érték arányú - megoldásokat preferálják

- állapítja meg a MÉASZ.

A gépészeti komponensek beépítése terén a 2019 első félévében továbbra is keresleti a piac. A szükségszerű béremelések következtében emelkedtek a szerelői vállalási árak, az igazán jó minőségű szakmunkát a beruházók esetenként kevésbé hajlandók megfizetni, ez pedig a szürkegazdaság kockázatát növeli például oly módon, hogy végül egy olyan, nyomott árat közlő fővállalkozóval szerződnek, aki nem szakképzett munkaerővel végezteti el a beépítést.