Építkezne? - Akkor ez a hír érdekelni fogja

Érezhetően és nagyságrendileg megugrott az építési kedv Magyarországon az erre vonatkozó egyszerű bejelentés bevezetése óta - mondta a Magyar Időknek Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára. Idén csaknem kétszer több családi ház építésére tettek egyszerű bejelentést, mint amennyien két éve engedélyt kaptak ilyen építkezéshez - idézi az MTI a pénteki lapszámot.
K. Kiss Gergely, 2017. december 1. péntek, 07:31
Fotó: Shutterstock

A 300 négyzetméter hasznos alapterületet meg nem haladó egy- vagy többlakásos lakóházak építtetésénél 2016. január 1-jével szüntették meg a hosszadalmas építési engedélyeztetési eljárást, ehelyett készenlétbe kell helyezni az elektronikus építési naplót (e-naplót), és 15 nap elteltével megkezdődhet az építkezés. Ezt a lehetőséget idén tavasszal kiterjesztették a saját célra építendő, 300 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű, egylakásos épületekre, valamint a legfeljebb ekkora méretet kitevő lakásbővítésekre is.

Az új jogintézmény bevezetésétől mostanáig már meghaladta a 27 ezret az egyszerű bejelentések száma. Jellemzően családi házak épülnek egyszerű bejelentéssel, a növekvő építési kedv az egész országban megfigyelhető.

Füleky Zsolt hangsúlyozta, hogy az építési kedv megnövekedése jótékony hatással volt a gazdaság teljesítményére is.

"Az új rendszer bevezetésével a tervező jobban tudja szaktudásával támogatni az építtetőt, akinek ez ily módon nagyobb biztonságot nyújt. A tervezői felelősség tulajdonképpen ugyanaz maradt, mint korábban, csak kimutathatóbbá, osztatlanná vált. A kötelező felelősségbiztosítás egyfajta védőhálóként szolgál, ráadásul a tervezőknek az egyszerűsített folyamattal megjelenő konkrétabb szakmai felelőssége azzal a hozadékkal is járt, hogy minőségbeli javulás tapasztalható a tervezésben" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK