Építkezne Pesten vagy a környéken? Itt a telekár-lista!

Egyre kevesebb a jó adottságú pesti építési telek, a rossz minőségűekből azonban bőséges a kínálat. Komoly érdeklődő alig akad, aki üzletet akar, olykor 60 százalékos engedményre is rákényszerülhet. Mátyásföldön és Sashalmon alig van jó adottságú telek, ha mégis, azért 60 millió forintot is elkérnek. A keresletet nemcsak a pénzhiány befolyásolja, hanem a családi házak árának esése is, a kedvező árak láttán ugyanis sokan inkább kész házat vesznek, mintsem építkeznek.
Szilágyi Eta, 2011. február 13. vasárnap, 08:30
Fotó:

A Napi Gazdaság hétvégi számának cikke

A Duna bal partján mindig is olcsóbban lehetett építési területhez jutni, mint Budán, így érthető, ha az elmúlt másfél évtizedben itt is sorra épültek a lakóparki és társasházi lakások, családi és ikerházak. Napjainkra a legtöbb helyen már fogytán vannak az üres közműves parcellák és az árak is emelkedtek.

A XVI. kerületben például, amely az egyik legkeresettebb városrésze a pesti oldalnak, Laboda Tamás, a helyi Magiszter Ingatlan Kft. munkatársa szerint a kiemelt részeken - mint Mátyásföld, Sashalom - alig van beépíthető házhely, a ritkán piacra kerültek is inkább lebontandó házasok. Az igazán jó területek mára eltűntek, de rossz minőségűekből ma is bő a kínálat. Ha például Ó-Mátyásföldön elvétve akad egy-egy 1000 négyzetméteres parcella, akár 60 millió forintot is elkérnek érte, míg Sashalmon 28, Rákosszentmihályon és a Petőfi-kertben pedig 25-25 millió forint körül mozog az 500-600 négyzetméteres telkek ára. Ennél olcsóbban, 18-20 millió forintos áron hozzá lehet jutni egy-egy hasonló méretű házhelyhez Cinkotán, de az önkormányzati parcellázású, 720 négyzetméteres árpádföldi és Petőfi-kerti, családi házas telkeket is hasonló áron kínálják.

Bizonytalan a helyzet Zuglóban

Zugló szintén a pesti oldal frekventált kerülete, ahol az elmúlt időben ugyancsak megszámlálhatatlan lakásfejlesztés valósult meg. A válság azonban itt is érezteti hatását, bár - Hári György, a Terrace Ingatlan ügyvezetője szerint - az elmúlt év második felétől az építési telkek iránti vásárlói érdeklődés felerősödött. A lakásfejlesztések leálltával sem szűnt meg a 3-6 lakásos társasházakra alkalmas területek iránti vásárlói figyelem és a magánlakás-építők is mozgolódásba kezdtek. (Amint arról beszámoltunk, a zuglói változtatási tilalom hatására ugyanakkor az érdeklődés megtorpant.)
Az árak, bár csökkentek, ma is széles skálán mozognak. Alsórákoson egy-egy 730 négyzetméteres összközműves házhelyhez 36-37 millió forint közötti áron lehet hozzájutni, de a frekventáltabb részeken a hasonló méretű parcellákért már 30-50 millió forintot is elkérnek a tulajdonosok.

A pesti agglomerációs települések közül Csömör - ahová nagyon jó a tömegközlekedés - olcsóbb, mint a szomszédos XVI. kerület, de a zsákfaluban igazán kiváló adottságú (700-800 négyzetméteres) építési telekhez nem lehet hozzájutni 20 millió forint alatt. A szintén szomszédos Kis- és Nagytarcsán - ahol az elmúlt hónapokban néhány építési parcella gazdára talált - alacsonyabbak az árak: Kistarcsán például egy-egy 200 négyszögöles házhelyért 8-9, míg Nagytarcsán 8-10 millió forintot kell a vevőknek letenniük.

Drámai volt a visszaesés

A főváros telekpiaca drámai visszaesésen van túl: az elmúlt több mint két év alatt szinte a nullára csökkent a kereslet, főleg a befektetési célú szegmensben, de a lakossági építkezésre alkalmas területek részpiacán is jelentős a forgalom lanyhulása - fogalmazott Nagy Tibor, az Otthon Help Kft. üzletfejlesztési vezetője.

A szakember szerint a fejlesztésre alkalmas területek iránti kereslet ily mérvű visszaesésének oka egyrészt az új lakások és a bérlemények iránti érdeklődés csökkenésével, másrészt a banki finanszírozás beszűkülésével magyarázható. Hozzájárult az építési telkek piacának parkolópályára kerüléséhez az is, hogy a korábbi években a beruházók igen komoly portfóliót halmoztak fel jórészt hitel segítségével, amivel - a válság okozta helyzetben a beruházások leállásával - nem tudnak mit kezdeni.

Ráadásul a pesti belvárosban a négy-öt évvel ezelőtti, a külföldiek által generált felfokozott kereslet igen magasra húzta a foghíjtelkek árát, így az elmúlt három év alatt a kínálati árak (a piaci árak kialakulatlanok) nominálértéken jelentős, 15-20 százalékos csökkenést "szenvedtek el". Mivel a kereslet befagyott, akár 40-60 százalékos árveszteséget is el kellene viselni a tulajdonosoknak, ha valóban realizálni szeretnék az adásvételt.

Példaként említ Nagy egy irodaház építésére alkalmas telket, amelyhez a válság előtti legmagasabb árhoz képest 40 százalékkal olcsóbban jutott az új tulajdonos. A lakossági építkezésre alkalmas parcellák forgalmára szintén a pangás a jellemző, hiszen a szocpol megszűnte és a hitelfelvétellel szembeni óvatosság visszavetette a családi házas magánépítkezéseket is. Mindemellett a már megépült új lakóingatlanok - köztük családi és ikerházak - ára is csökkent, így gyakran inkább a vásárlás, mintsem az építkezés mellett döntenek az otthonteremtők - állítja a szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK