Az idén kilencedik alkalommal írta ki a független zsűri a Brick Award (BA) díjat, amelynek célja a nemzetközileg kiemelkedő téglaépítészet eredményeinek bemutatása és elismerése. Az elmúlt bő másfél évtizedben a BA a terület leginkább becsben tartott építészeti elismerésévé vált. A kiírt pályázatokon izgalmas és modern, kísérletező projektek sora jelent meg a világ minden tájáról, amelyekhez különböző téglatípusok sorát használták fel, rengeteg színben és formában.

A Brick Award nemzetközi elismertségét jelzi, hogy idén 55 országból 644 projektet neveztek. Az elmúlt hetekben pedig az előzetes bírálóbizottság szűkítette a listát, s megnevezte azt az 50 alkotást, amelyből szeptemberben a zsűri kiválasztja az öt kategória győztesét és a nagydíjast.

A jelek szerint a tégla még sokáig a legnépszerűbb építőanyagok egyike marad, legyen szó lakóházról, múzeumról vagy akár templomról. Idén is rengeteg látványos, szemet gyönyörködtető, vagy épp meghökkentően innovatív épületet neveztek be a versenybe. Ide sorolható például a ruandai krikettstadion, a vietnámi téglabarlangok vagy Indiában, Mahárástra tartományban a Maya Somaiya könyvtár és iskola.

Vietnámi téglabarlang

A világ minden tájáról választottak pályamunkát az ötven legjobb közé, Kínából, Vietnámból, Argentínából, Ruandából, Dél-Koreából és  Belgiumból is került a döntősök közé épület.

Indiai könyvtár

A korábbi évekhez hasonlóan a Wienerberger 2020-ban is kiadja a döntőbe jutott munkákat bemutató könyvet.

A pályázatnak már komoly hazai vonatkozása is akad. A Cságoly Ferenc és Keller Ferenc által tervezett, a pécsi Barbakán tér 5-6. alatt található lakó- és irodaépület ugyanis 2006-ban a fődíjat, vagyis a zsűri nagydíját nyerte el.