Az építőipar rövid távú kilátásait foglalja egyetlen mutatóba a GKI építőipari bizalmi indexe, amelyet a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján számítanak. Az index a novemberi 4 pontos emelkedéssel történelmi csúcsot döntött, a részleteket nézve azonban kisebb korrekciók is láthatók - derül ki a friss felmérésből.

Az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése novemberben enyhén romlott az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), a nyers adatok nem mutatnak érdemi változást. A cégek 34 százaléka számolt be növekvő, 4 százaléka csökkenő termelésről,  ugyanez a két arány októberben 34 és 3 százalék volt. A mélyépítés esetében érdemi javulás, a magasépítés esetében viszont némi romlás következett be.

Építőipari bizalmi index a szezonálisan kiigazított adatok alapján/GKI

Novemberben érezhetően javult a rendelésállományok értékelése az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Ugyanakkor a nyers adatok nagyon enyhe negatív változást jeleznek. A válaszadó vállalkozások 44 százaléka számolt be magas, míg 4 százalékuk alacsonynak minősítette azt. Ugyanez a két arány októberben 47 és 5 százalék volt.

Számottevően javultak a foglalkoztatási várakozások, így e mutató ismét elérte historikus csúcsát. A nyers adatok ugyanakkor nem mutatnak érdemi változást. A következő három hónapban a cégek 17 százalék készül létszámbővítésre, 4 százalékuk tervez leépítést szemben az október 18 és 5 százalékkal.

Foglalkoztatási várakozások a szezonálisan kiigazított adatok alapján/GKI

Az előző hónaphoz képest némileg erősödött az áremelési törekvések intenzitása mind a szezonálisan kiigazított, mind a nyers adatok alapján. Az áremelést tervezők aránya az októberi 36 százalékról novemberre 41 százalékra nőtt, míg az árcsökkenésre számítóké továbbra is 1 százalék.

A cégek elsöprő többsége a munkaerőhiányt tesz első helyre a kapacitásbővítés korlátjaként, ugyanakkor a kapacitáshiány és a fizetési késedelmek is sokakat akadályoznak.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése novemberben enyhén romlott a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok nem mutatnak érdemi változást: a derű- és borúlátók aránya novemberben 12 és 8 százalék, októberben pedig 16 és 12 százalék volt.