Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ÉVOSZ egy évvel ezelőtt, a pandémia okozta világkereskedelmi folyamatok miatt megindult építőanyag-áremelkedésnél is jelezte, hogy a költségnövekedést és a kockázatot a vállalkozók egyedül nem tudják viselni, azt meg kellene osztani a megrendelővel. Az orosz-ukrán háború, az energiaárak emelkedése, a forint elgyengülése 2022-ben tovább nehezítette az árkérdéseket az építésgazdaságban - írja a szakmai szövetség közleményében.

Koji László ÉVOSZ-elnök, az MKIK alelnöke szerint útmutatásra van szükség az állami és európai uniós támogatással megvalósított megrendeléseknél is, amelyek az összes építőipari feladat 60 százalékát jelentik.

  • A 2021-es és 2022-es áremelkedések előtt megkötött szerződések nagy részénél árfelülvizsgálat lehet indokolt,
  • a szerződés előtt lévő munkáknál pedig célszerű előre rögzíteni, hogy a jövőben bekövetkező árváltozásokat (növekedés vagy csökkenés) hogyan fogják kezelni az érintettek.

A problémát az ÉVOSZ jelezte a Közbeszerzések Tanácsának, amely a napokban aktualizálta a közbeszerzések keretében megkötött szerződések módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos útmutatóját.

Idén további 20 százalékos áremelkedés várható

2021-ben egyes építőanyagoknál 15-150 százalék közötti áremelkedés volt, 2022-ben pedig átlagosan további 15-25 százalék közötti drágulás látható jelenleg.
Az építési-beruházási közbeszerzéseket tavaly közel háromezer eljárás keretében 2636 milliárd forint értékben bonyolítottak le. Idén az első négy hónapjában további 890 közbeszerzési eljárás volt az építési piacon 1400 milliárd forint értékben.

A KT útmutatója jogszerű keretek közé helyezi az árkockázat megosztását a megrendelő és a vállalkozók között. A folyamatban lévő munkáknál eljárási rendet is ad az árak szükség szerinti felülvizsgálatához oly módon, hogy a felek jogtalan előnyökhöz ne jussanak és hátrányba se kerüljenek az előre nem látott jelentős árváltozások miatt.

A jövőben megkötendő szerződéseknél célszerű rögzíteni, hogy az árváltozásokat hogyan fogják kezelni. A szerződésnek a módosulás minden feltételét előzetesen tartalmaznia kell, így a határidő meghosszabbítása esetén azt, hogy milyen esetben és mennyivel hosszabbítható meg a szerződés teljesítésének határideje, időbeli hatálya, az általánosságban meghatározott feltételek nem elegendők - írja a módosításról az ÉVOSZ.

A lakossági építésekhez is javasolják

Az építési-beruházási célú közbeszerzések szerződésmódosításához kiadott útmutató az ÉVOSZ szerint iránymutató tud lenni a magán megrendelők és a lakosság számára is a felújítási és új építési munkáknál, szerződéseknél egyaránt.

Elérhető az útmutató

A Közbeszerzési Hatóság keretében működő Közbeszerzések Tanács május 12-én elfogadta A közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések közbeszerzési törvény szerinti módosításával, valamint teljesítésével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló útmutató módosítását - írja a KT a honlapján.

  • Kiemelten fontos, hogy az árak változását az indexálás rögzítésével, illetve az erre vonatkozó szabályok, módszerek előzetes meghatározásával lehet a szerződésekbe beépíteni a Kbt. 141. § (4) bekezdés a) pont körében. Az útmutató az árindex alapján történő indexálás kapcsán rögzít - az indexálás során használható képletre, metódusra vonatkozó példa beépítésével is – javaslatokat.
  • A Kbt. 141. § (4) bekezdés c) pont szerinti jogalap körében az alapanyagárak, illetve az energiahordozók árának emelkedésével kapcsolatban az árfelülvizsgálat lehetőségével foglalkozik az útmutató.
  • A Kbt. 142. § (3) bekezdése kapcsán az útmutató kiemeli, hogy a feleknek olyan mértékű módosításban kell megegyezniük, ami csak a rendes üzleti kockázat mértékét meghaladó változás kezeléséről szól, vagyis az ajánlatkérő nem vállalhat át indokolatlanul kockázatot az ajánlattevőtől, hanem az előre nem látható mértékű kockázatok viselését a felek ilyen esetben megoszthatják - hívja fel a figyelmet a KT.