Habár a 2020-as év meglehetősen erősen indult a magasépítések terén, a második negyedévtől kezdődően visszaesett a lendület, összességében a
megkezdett magasépítési kivitelezések összege 1353 milliárd forintot tett ki, 2019-hez képest 10 százalékos, 2018-hoz mérve 17 százalékos a visszaesés, amelynek hátterében döntően a társasházi építési számok jelentős zuhanása áll.

A kivitelezési fázisba lépő társasházi projektek összértéke az év első negyedében még meg is haladta az előző év azonos időszakának számait, a bezuhanás az azt követő 9 hónapban viszont olyan nagymértékű volt, hogy a 2020-as évben ténylegesen építeni kezdett projektek értéke a 2015-2016-os évek szintjére esett vissza, a 2019-es évhez képest közel 40 százalékos csökkenést mutatva.

A nem lakáscélú magasépítések esetében 2020-ban az Aktivitás-Kezdésben alig volt eltérés az előző évhez képest.

Az év utolsó negyedében elindult legnagyobb projektek közé tartozik a Hotel Hévíz építése, a budapesti Citadella helyreállítása és fejlesztése, valamint több vidéki ipari és üzemi épület megépítése, mint a Nestlé Purina állateledelgyártó üzeme Bükön, vagy a ZalaZone hadiüzeme Zalaegerszegen.

Hatalmas zuhanás a mélyépítésben

Felemás éve volt a mélyépítési szektornak 2020-ban, míg az első hónapok jól indultak és a negyedik is jól sikerült, az év középső fele jelentősen alulmúlta a 2019-es számokat. Az Aktivitás-Kezdés mutató 636 milliárd fontot jelzett,  ami majdnem 40 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2017-2019-es évek átlaga. A 2010-2016-os átlaghoz képest ez az érték még mindig 25 százalékkal magasabb, így továbbra is 2017-2019-es évek tekinthetők kiugrónak.

A mélyépítési szektorban a kimagasló évekhez képest csökkent az induló kivitelezési projektek összértéke az út- és vasút szektorban, 2019-hez képest a 32 százalékkal. A nem út- és vasútépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató 15 százalékos visszaesést jelez.

A 2020 végén elindult legnagyobb értékű mélyépítésű projektek között van például a Budapest Atlétikai stadion és a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpálya építésének elkezdése.

Közép-Magyarország növelte az országos részarányát

Az összes megkezdett kivitelezést tekintve Közép-Magyarország és a Nyugati régiók 2020-ban szinte teljesen azonos Aktivitás-Kezdés értéken zártak, mint 2019-ben, sőt minimálisan nőtt is esetükben a mutató. A keleti régiókban ugyanakkor hatalmas mértékben, 41 százalékkal esett vissza az építési fázisba lépő projektek összértéke, amely zuhanás leginkább az év második felében jelentkezett.

Így végül a régiók közül Közép-Magyarország és a nyugati régiók is növelték a részesedésüket a megkezdett építkezések összegéből, míg a keleti régiók részaránya 25 százalékra apadt az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Lakáspiac

A koronavírus okozta gazdasági válság és az év elejétől ismételten 27 százalékosra növekvő áfakulcs együttesen kiugróan alacsony Aktivitás-Kezdést eredményezett a társasházi lakáspiacon. Az utolsó félév olyannyira lecsökkent számokat produkált melyhez hasonlót egészen 2014-2015-ig visszatekintve nem találunk. A 2021-től visszahozott 5 százalékos áfakulcs azonban megállíthatja a mélyrepülést, növekedést generálhat a szektorban, így az idei évben jóval magasabb Aktivitás-Kezdés számokhoz térhet vissza a piac - áll a jelentésben.

Teljesen más kép rajzolódik ki akkor, ha az Aktivitás-Befejezés mutatókat vizsgáljuk, hiszen a befejezett projektek összértéke rekordmagas, 424 milliárd forintos értéken zárt 2020-ban. Ez az előző, eddigi csúcsnak számító 2019-es összegnél is 40 százalékkal magasabb, 2018-hoz képest pedig megduplázódott. A 2021-re vonatkozó előzetes adatok révén várható, hogy hasonlóan magasan lehet a befejezett projektek értéke.

A lakásépítési szektor Aktivitás-Kezdésének országos szintű 40 százalékos csökkenése az ország régióit egyenlőtlenül érintette. Budapesten mindössze 9 százalékkal csökkent a 2020-ban elkezdett projektek összege 2019-hez képest, ugyanakkor mindegyik másik régióban 40 százaléknál nagyobb volt a visszaesés, Pest megyében pedig 85 százalékos.

Ezen tendenciák miatt a régiós arányok is átalakultak, Budapest jelentősége révén Közép-Magyarországra koncentrálódott több mint kétharmada az elkezdett társasházi kivitelezések értékének. A nyugati és keleti régiók pedig jóval a többéves átlaguk alatt maradtak.

Növekvő szállodaépítési kedv, megtorpanó főváros

A 2019-es rekordmagas értéket is felülmúlta a tavalyi év, 2020-ban 91 milliárd forintnyi összegben kezdődött meg szállodakivitelezés az országban, ami 6 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Kiemelkedőre sikerült az utolsó negyedév, mely időszakban 36 milliárd forintnyi Aktivitás-Kezdést
regisztráltak. A két húzórégió 2020-ban Észak-Magyarország és a Balaton környéke voltak.

A tavalyi év végén indult el a Hotel Hévíz 5* és a budapesti Hampton by Hilton szállodák építése. Az év korábbi részében pedig a Minaro Hotel Tokaj, a Green Resort Balatonfüred, és a szántódi BalaLand Hotel építése vette kezdetét.

2020-ban a befejezett szállodaépítések összege is tovább nőtt, összesen 48 milliárd forintnyi értékben adtak át hoteleket, ami 33 százalékos növekedést jelentett. A régiós megoszlásban a főváros nagyobb súlyt képviselt a befejezett projektek összértékét tekintve, mint az elkezdettek esetében, részaránya majdnem kétharmados. Az idei évben pedig nem áll meg a növekedés és várhatóan még nagyobb értékben kerülhetnek átadásra szállodák.

Átadták például a Botaniq Turai Kastélyt és a budapesti Kozmo Hotelt, ezek mellett pedig várhatóan az idei év első felében fejeződnek be a munkálatok Budapesten a Matild Palota, az InterCity Hotel és a B&B Hotel esetében, míg vidéken az esztergomi Mária Valéria Hotel, a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok és a felcsúti ifjúsági sportszálláshely készülhet el.

Így állnak az oktatási beruházások

2020-ban is kimagasló értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák az oktatási célú épületek esetében. Habár a 2018-as 140 milliárd forintos csúcsot nem sikerült elérni és a 2019-es értéktől is elmaradt a tavalyi év néhány százalékkal, de 120 milliárd forintnyi elkezdett projekttel ez a harmadik legsikeresebb év, messze felülmúlva a 2000-2016-os 44 milliárd forintos átlagot.

2020-ban vette kezdetét például a budapesti EMC Mérőlabor szerverközpont kivitelezése 16 milliárd forint értékben, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslási tanszék és a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium beruházás, valamint a Debreceni Egyetem Innovációs Központ és Learning Center építése, míg idén év elején kezdődhet el a szegedi Egészségtudományi Képzési Tömb felújítása és bővítése.

Az oktatásban építőipari beruházások 102 milliárd forint összegben készültek el 2020-ban hazánkban, az elmúlt évek kiemelkedő tendenciája érződik az átadásokon is. Befejeződött például a részben k+f központ Univerzum Office Building építése Budapesten, a PTE Általános Orvosi Kar campusának felújítása, és a Ludovika Szárnyépületének átalakítása, valamint a Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium építése is.

Rövid távon pedig még több projektet fejezhetnek be, közülük többet Pest megyében. Érden a Batthyány Sportiskola és Általános Iskola, valamint a Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának a felújítását, továbbá a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum megépítését,
Biatorbágyon pedig általános iskola kivitelezését tervezik.

Az EBI Építésaktivitási Jelentést az ELTINGA, az iBuild és a Buildecon  készítette.