Soha nem volt még ilyen a magyar építőiparban

Augusztusban újabb rekordot döntött az építőipar kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások alapján számított építőipari bizalmi index - közölte lapunkkal a GKI.
Szepesi Anita, 2018. augusztus 20. hétfő, 15:06
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az építőipari bizalmi index értéke augusztusban bő 1 ponttal emelkedett, s ezzel e mutató újabb historikus csúcsra került. A mélyépítő cégek kilátásai érezhetően javultak, de a magasépítőké kissé romlottak.

Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség kissé csökkent az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). E mutató értéke négyhónapos mélypontra került, de még így is meglehetősen magas. Júliushoz képest a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok nem mutatnak érdemi változást. Augusztusban a cégek 37 százaléka számolt be növekvő, 3 százaléka csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány júliusban 40 és 7 százalék volt - derül ki a GKI legújabb elemezéséből.

Építőipari bizalmi index, szezonálisan kiigazított adatok 2015-18/GKI

A rendelésállományok értékelése augusztusban számottevő mértékben emelkedett az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). Ezzel e mutató historikus csúcsára ért, a felmérés 23 éves történetében még sosem volt ilyen magasan. A nyers adatok is érezhető pozitív változást jeleznek: augusztusban a válaszadó vállalkozások 48 százaléka számolt be magas, s 6 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány júliusban 42 és 6 százalék volt.

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési törekvések intenzitása augusztusban lényegében nem változott az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok is alig változó áremelési tervekre utalnak: az áremelést tervezők aránya a júliusi 31 százalékról augusztusra 33 százalékra nőtt, miközben az árcsökkenésre számítóké icipicit nőtt (0-ról 1 százalékra).

Augusztusban a foglalkoztatási várakozások enyhén romlottak (az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers adatok is némi negatív változást tükröznek. A következő három hónapban a létszám bővítésére a válaszadó cégek 26 százaléka, míg annak csökkentésére 4 százalékuk készül. Júliusban ugyanez a két arány rendre 32 és 2 százalék volt.

Ez áll a bővítés útjában

A termelés bővítését korlátozó tényezők között legtöbben a munkaerőhiányt említették, ezzel küzd a cégek kétharmada, kapacitáshiánnyal minden harmadik kénytelen szembenézni. Továbbra is jelen van az ágazatban a nemfizetés, vagy a késedelmes fizetés, amelynek negatív következményei minden hatodik céget hátrányosan érintenek.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése a válaszadó építőipari cégek körében - a jelentős júliusi romlás után - augusztusban pozitívan korrigált (a szezonálisan kiigazított adatok alapján). A nyers, azaz szezonálisan kiigazítatlan adatok is pozitív változást jeleznek: a derű- és borúlátók aránya augusztusban 25 és 5 százalék, júliusban pedig 18 és 9 százalék volt.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix6, 2018.08.22 08:48

@kanri:
Áááááá, értem!
Tehát az eredeti tőkefelhalmozás, ami a kapitalista rendszer alapja és mozgatórugója igazából egy kapitális hiba!
:D
Hülyécske, szted az a jó ha az embereknek semmijük sincs, úgy mint neked a híd alatt?
:D

"ha gyűjtenek is az emberek az azért van"

Az azért van mert VAN MIBŐL félretenni...
:D
Fletóék alatt meg nem volt, ott az adósság gyűlt...
:D
Te majom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2018.08.22 07:28

@europeer:
Bukott baloldal lemagyarázza a valóságot:

DRASZTIKUSAN NÖVEKEDTEK A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK ÉS EGYRE TÖBBET TUDNAK FÉLRETENNI AZ EMBEREK MERT NEM LOPJÁK EL MINT GYURCSÁNYÉK

https://www.portfolio.hu/users/elofizetes_info.php?t=cikk&i=230844
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.08.20 18:40

Az állam épít uniós pénzekből, ez így hamis orgazmus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html