Soha nem volt még ilyen jó éve az építőknek

Közel 6000 új induló céggel és folyamatosan növekedő termelési volumennel rendkívül erős évet zárt az építőtőipar.
Rácz Gergő, 2020. január 21. kedd, 12:46
Fotó: Getty Images

A tavalyi cégalapítási és cégtörlési számok alapvetően pozitív ágazati hangulatról árulkodtak egész évben, és kisebb-nagyobb kilengésektől eltekintve a termelési volumen is egyenletes növekedést mutatott - áll az Opten céginformációs szolgáltató adataiban.

Egy év alatt több mint 55 százalékkal több cég indult, mint amennyi megszűnt. Más ágazatok meg se tudták közelíteni ezt az értéket - mondta Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A magas cégalapítási szám jelentős részben a továbbra is magas keresletnek és a pozitív ágazati környezetnek köszönhető. A termelési volumen 2019 éves átlagában 24 százaléki körüli növekedést produkált 2018-hoz képest, és ez 7 százalékponttal magasabb 2018 - szintén erős - növekedésénél is. Mind az épületek építése, mind az egyéb épületek építményfőcsoport szépen alakult, de a két főcsoport közül egész évben az épületek építése növekedett erősebben.

A magas - és továbbra is növekvő - cégalapítási számok és a csökkenő cégtörlési értékek meredeken növekvő vállalkozási számhoz vezettek. 2019 során 5835 építőipari cégalapítás mellett csak 3755 cégtörlést tett közzé a cégbíróság, így jelenleg már közel 54 ezer vállalkozás működik a szektorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK